NYHETER 2020-5-30 KL. 17:37

Vrankunge har fått ett café: ”Vi hoppas på svenska turister i sommar”

Av Hans Nilsson

Vrankunge har fått ett café: ”Vi hoppas på svenska turister i sommar”
Familjen Olastuen som driver Vrankunge Trädgård har byggt om lagården och förrådet till ett café. - Våra kunder tycker att vi har gjort det väldigt fint i caféet, det är roligt att höra, säger Cecilia Olastuen, som sköter caféet. Foto: Hans Nilsson

VRANKUNGE. Ett nytt café har sett dagens ljus i Skatelövs socken. Det är familjen Olastuen som driver Vrankunge Trädgård som har byggt om lagården och förrådet till ett café. Premiären skedde på Kristi himmelsfärdsdag. - Det här är jätteroligt, vi har fått ett väldigt positivt bemötande från kunderna, säger Cecilia Olastuen.
För 30 år sedan startade Cecilia och Jan-Åke Olastuen företaget Vrankunge Trädgård i Alvesta kommun vid gränsen till Växjö och Tingsryds kommun.
De odlar bland annat pelargoner, petunior och tagetes och säljer dem på gården och på torget i Växjö, Alvesta och Ljungby.

De senaste fyra åren har de dessutom hållit i vår- och höstmarknaderna på torget i Växjö.
- Vi har levt på blommor i 30 år, det är inget man blir rik på. Men det är en livsstil att hålla på med blommor och växter, förklarar Cecilia Olastuen.
I företaget Vrankunge Trädgård ingår även sönerna Johannes, Elias och Gabriel numera. Under flera år har de pratat om att öppna ett café på gården.
- Det har varit en efterfrågan på ett café sedan nationalparken vid Åsnen invigdes för ett par år sedan. Många turister som handlat i växthuset har undrat om vi inte har en kopp kaffe. Vi förstod då att det finns en marknad för ett café, berättar Cecilia Olastuen.
Därför bestämde sig familjen Olastuen för att satsa och efter jul satte de igång med att bygga om lagården och förrådet intill växthuset till ett café.
- Vi har jobbat dag och natt med det här, vi har gjort allt själva. Det är inte riktigt klart än, vi ska ha en butiksdel också med krukor, blommor och presentartiklar och det saknas en kundtoalett. Vi ska bygga det, men tills vidare kommer vi ställa upp en baja-maja.

Mitt i arbetet med att bygga om till ett café slog coronasmittan till.
- Vi började fundera på hur vi skulle göra, men vi bestämde oss ganska snart för att fortsätta. Det kommer en tid efter corona och det finns inga andra caféer i trakten. Dessutom behöver man inte vara på varandra här. Vi har vi stora ytor, det är ett par hundra kvadratmeter, och det är långt mellan borden, klargör hon.
När de öppnade caféet på Kristi himmelsfärdsdag strömmade det till folk. Deras två vita herdehundar La Belle och Zita bidrar till mysfaktorn i caféet där man även kan sitta utomhus och fika om vädret tillåter det.
- Vi hade öppet från torsdag till söndag och det kom ett par hundra besökare totalt. Många var här för att handla i växthuset. De tyckte att vi hade gjort det väldigt fint i caféet, det är roligt att höra.
I caféet serveras kaffe med våfflor och grädde och hemlagad hallonsylt. Det finns glass och småkakor och planen är att det även ska gå att beställa soppa, sallader och smörgåsar med tiden.
- Det här är att gå utanför sin comfort zone, vi har ju hållit på med blommor i 30 år. Men det här är jätteroligt, säger Cecilia Olastuen, som sköter caféet.

Nu kommer det inte att bli några utländska turister i sommar som de hade räknat med när de drog igång det här. Men caféet kommer ha öppet torsdag till söndag i sommar.
- Vi testar ändå och mjukstartar. Nu hoppas vi på svenska turister som vill upptäcka den egna naturen istället, går det bra kanske vi har öppet flera dagar i veckan, säger Cecilia Olastuen.

hans nilsson



- Vi har levt på blommor i 30 år, det är inget man blir rik på. Men det är en livsstil att hålla på med blommor och växter, förklarar Cecilia Olastuen. Foto: Hans Nilsson



Familjen Olastuens två vita herdehundar La Belle och Zita bidrar till mysfaktorn i caféet där man även kan sitta utomhus och fika om vädret tillåter. Foto: Hans Nilsson