NYHETER 2022-6-26 KL. 16:00

S vill ha rabatt för pensionärer på bussar och tåg

Av Hans Nilsson

KRONOBERG. Socialdemokraterna i Region Kronoberg tycker att det dags att införa pensionärsrabatt på bussar och tåg i Kronoberg. Det är Henrietta Serrate, regionrådskandidat för Socialdemokraterna, och Carl-Olof Bengtsson (S) pensionär och regionkandidat på plats 4, som driver främst driver denna fråga.

S vill ha rabatt för pensionärer på bussar och tåg
Socialdemokraterna Carl-Olof Bengtsson, pensionär och regionkandidat på plats 4, och Henrietta Serrate, regionrådskandidat för Socialdemokraterna. Foto: Pressbild

De påpekar att Kronoberg är en av få regioner i landet som ännu inte infört pensionärsrabatt i kollektivtrafiken.
Sedan flera år driver Socialdemokraterna i Region Kronoberg den här frågan. De har föreslagit flera gånger att ett seniorkort ska införas och att pensionärer ska ha samma pris på enkelbiljett som barn, unga och studenter har idag.
Henrietta Serrate och Carl-Olof Bengtsson anser att det finns många goda exempel på hur uppskattat och lönsamt pensionärsrabatt i kollektivtrafiken är. De tar Region Kalmar län som exempel, där ökade resandet med drygt 6 procent samma år som seniorkortet infördes.
Det har även tidigare kommit önskemål från pensionärsorganisationer om pensionärsrabatt, men i regionen har alla de förslagen röstats ned av det moderatledda styret ihop med Sverigedemokraterna, enligt Henrietta Serrate och Carl-Olof Bengtsson
De påminner om att Länstrafiken Kronoberg har tappat många resenärer under pandemi men att den nystart som nu sker i kollektivtrafiken är en unik möjlighet att sätta nya vanor i många resenärsgrupper.