NYHETER 2023-11-21 KL. 10:58

Korallo är Växjös nya färgglada leksaksbutik

Av Josefin Petersson

Korallo är Växjös nya färgglada leksaksbutik
Förra helgen hade Växjös nya leksaksbutik Korallo invigning på Verkstadsgatan, med hundratals färgglada ballonger och godis blev det en lyckad öppningshelg. I spetsen finns Ebba Hotaling som har vuxit upp med leksaker. Foto: Josefin Petersson

VÄXJÖ. Förra helgen hade Växjös nya leksaksbutik Korallo invigning på Verkstadsgatan, med hundratals färgglada ballonger och godis blev det en lyckad öppningshelg. I spetsen finns Ebba Hotaling som har vuxit upp med leksaker, då hennes pappa länge varit i leksaksbranschen. Det var också hon som låg bakom satsningen med Pop-Up Toys på Grand Samarkand för några år sedan.
Sedan sju år tillbaka driver Ebba Hotaling distributionsfirma med leksaker där hon säljer kvalitetsleksaker till kunder i hela Norden, julen 2019 och 2020 hade hon Pop-Up Toys på Grand Samarkand tillsammans med sambon Adam, något som blev starten på Korallos resa.
– Det var så himla kul med Pop-Up Toys, det kändes som att folk verkligen hade saknat en leksaksbutik i gallerian, men efter två jular var det inte riktigt läge att satsa fullt ut på det, men leksakerna fanns ju, julen 2021 startade i stället webb butiken korallo.se, när jag sedan i år behövde ett större lager så letade jag efter en lokal där jag kunde öppna butik också, därav blev det på Verkstadsgatan, berättar Ebba Hotaling.

Just namnet Korallo blev till av en slump, många leksaksbutiker på nätet heter något med rum, leksaker eller lilla, men Ebba och vännen Rebecka som jobbade med Ebba då, ville hitta på något nytt ord. De lekte runt med bokstäver och kom fram till att de gillade korallrev, första tanken var att heta Korall, men det kändes inte helt hundra, när sambon Adam sedan kom med förslaget att lägga till ett o så föll allt på plats, varumärket Korallo var skapat.

Med en pappa i leksaksbranschen föll det naturligt även för Ebba att ge sig in i branschen, hon var med på första leksaksmässan som 15-åring i New York, i samband med det träffade hon Christina som drev leksaksbutik på Manhattan, därefter fick hon jobba i hennes butik och bo hemma hos henne, detta väckte mersmak. Ett av Christinas varumärken var Crazy Aaron och deras Thinking putty, en lera som inte torkar. Ebba funderade på om hon kunde ta den till den skandinaviska marknaden, sagt och gjort, som 19-åring hade hon lager i sina föräldrars källare där hon distribuerade leran. När hon sedan även ville ta in ett varumärke som heter OOLY som bland annat säljer pennor som blir 3d-aktiga när man blåser på det man målat med hårfön, var källaren för liten och det behövdes ett lager, då landade hon på Norremark. Under åren har det sedan blivit fler varumärken som lagerförs av Ebba och hon började växa ur lagret på Norremark också, dessutom har drömmen om en egen leksaksbutik alltid funnits.
– Under flera år har jag bara kört runt i Växjö och tittat var jag skulle kunna kombinera lager med en butik, så drömmen har alltid varit att öppna en egen leksaksbutik. Det som skiljer Korallo från övriga leksaksbutiker är den hemtrevliga och mysiga känslan vi vill skapa i butiken. Vårt sortiment är också i stort sett unikt i Växjö eftersom det är många märken som inte finns i andra leksaksbutiker i Växjö. Något som är väldigt populärt är utklädningskläder, både drakar, enhörningar och klassiska prinsessklänningar med tillhörande diadem och smycken. Något som också säljer bra är småsaker så som pennor och klistermärken, eller varför inte magnetleksaker som också blivit populära, berättar Ebba Hotaling.

Butiken på Verkstadsgatan invigdes med ett riktigt kalas förra helgen med massor av ballonger och godis, förutom Ebba Hotaling kommer man även fram till årsskiftet att få träffa hennes syster i butiken, sedan är målet att kunna anställa någon som kan hjälpa till i butiken.
– Inför öppningshelgen hade vi blåst upp hundratals ballonger och köpt massor av godis, vi invigde med ett riktigt kalas, precis som det ska vara när en leksaksbutik invigs. Vi är så nöjda med öppningshelgen, redan innan vi öppnade stod det flera bilar utanför och väntade. Alla har också varit så positiva, de tycker om läget, det är smidigt att parkera direkt utanför och gå in med barnen. Samtidigt som det är nya produkter som de inte sett i en butik i Växjö tidigare, det blev en toppenhelg, berättar Ebba Hotaling.

Josefin Petersson


Något som är väldigt populärt är utklädningskläder, både drakar, enhörningar och klassiska prinsessklänningar med tillhörande diadem och smycken. Foto: Josefin PeterssonKorallos sortiment är i stort sett unikt i Växjö eftersom det är många märken som inte finns i andra leksaksbutiker i Växjö. Foto: Josefin Petersson