NYHETER 2021-11-27 KL. 15:30

Vill stoppa brottslighet i nya kommunhuset - går till kammarrätten

Av Hans Nilsson

Vill stoppa brottslighet i nya kommunhuset - går till kammarrätten
Växjö kommun vill att Kammarrätten prövar frågan om kameraövervakning.- Det här är en förhöjd risk för våra medarbetare i kommunhuset, därför måste vi stärka tryggheten, säger Marcus Holmqvist, säkerhetschef på Växjö kommun. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. På kommunen befarar man att det blir brottslighet, bråk och ordningsstörningar i det nya kommunhuset - därför har man ansökt om kameraövervakning dagtid vid entréerna till Kontaktcenter.
Men Växjö kommun har fått nobben på kameraövervakningen och nu vill man att Kammarrätten prövar frågan.

Ungdomsgäng skapade otrygghet vid den tillfälliga stationen i Växjö som nu inte används och som har sålts. Med tanke på detta anser kommunen att det är högst sannolikt att det kommer ske brottslighet, bråk och oro i husets stationsmiljö och att det kommer förflytta sig upp i kommunhuset och receptionen.
Det skrev man i våras i en ansökan om tillstånd till kamerabevakning av entréerna till receptionen, vilket Lokaltidningen belyste. Växjö kommun skrev då till och med att det är självklart att brottslighet och ordningsstörningar kommer ske i den nya miljön.
- Så är det, men vi jobbar ihop med polisen och väktare för att minska risken för att problemen flyttar med, förklarade då Marcus Holmqvist, säkerhetschef på Växjö kommun.
- Det vi vet är att stationsbyggnader generellt har en högre utsatthet för brottslighet, men vi vet också att det är problem i den tillfälliga stationen med narkotikahandel och annan brottslighet. Vi befarar att de problemen följer med in i det nya nya stations- och kommunhuset.
- Vi tar det här på stort allvar, det här är en förhöjd risk för våra medarbetare i det nya kommunhuset och därför måste vi stärka tryggheten för dem, lade han till.

Tidigare har Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) och Förvaltningsrätten sagt nej till kommunens överklagan av tillsynsmyndighetens beslut om kameraövervakning.
De har menat att kommunhuset inte kan ses som en del av stationshuset eftersom kommunens lokaler finns på andra plan. Växjö kommun anser att det är fel eftersom det mellan stationsmiljön och kommunens kontaktcenter på våning 3 finns breda trappor som gör det mycket enkelt för besökare att ta sig upp och ner.
Integritetsskyddsmyndigheten har i sitt beslut bedömt att platsen som ska bevakas inte är brottsutsatt och fick medhåll av Förvaltningsrätten.

Men Växjö kommun står fast vid att byggnaden som ska bevakas av kameror är helt ny och att det därför inte går att ge någon statistik som visar på brottslighet eller ordningsstörningar på den aktuella platsen.
Kommunen pekar på att det är orimligt att det ska behöva ske någon allvarlig incident för att bevilja kameraövervakning. Man håller dessutom inte med om IMY:s och Förvaltningsrättens hänvisning till att det skulle vara ett integritetsintrång.
Nu vill Växjö kommun därför att Kammarrätten prövar frågan om kameraövervakning dagtid vid entrén till det nya kommunhuset.
- Vi anser att den bedömning som Integritetsskyddsmyndigheten och Förvaltningsrätten gjort är felaktiga. Vi får inte ha kameraövervakning för att det ännu inte begåtts något brott på platsen. Men det är inte rimligt att det först ska behöva ske någon incident. Vi vill ju ha kameraövervakning för att förebygga och förhindra brott, säger Anna Tenje (M) kommunstyrelsens ordförande.
- Intresset av att kameraövervaka väger tyngre än den enskildes intresse om att ej bli bevakad. Det är två kameror som ska sättas upp vid entrédörrarna och deras upptagningsområde är vid entréerna samt en liten del av Kontaktcenterytan. Det är en mer begränsad övervakning än vad Förvaltningsrätten slog fast i sin dom, säger Marcus Holmqvist.

Man har ansökt om tillstånd för kamerabevakning på plan 3 i det nya kommunhuset när det är öppet på vardagar 07.30–16.30. Plan 3 består av ett kontaktcenter med reception och utställningshall och konferensrum.
- Det är i entrén efter trapporna till receptionen på plan 3 som vi vill ha kamerabevakning, och vid entrén från väntsalen i stationen. När man kommer upp på plan 3 från väntsalen ligger vår reception i direkt anslutning till vänster, förklarade Marcus Holmqvist.




hans nilsson