NYHETER 2020-7-6 KL. 18:44

”Vi vill koppla Linné till Black Lives Matter”

Av Hans Nilsson

”Vi vill koppla Linné till Black Lives Matter”
Allt fokus på Linnéstatyn har gjort att kulturförvaltningen i Växjö vill fånga upp och problematisera Carl von Linné i både ett demokratiskt och ett konsthistoriskt perspektiv. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Hotet mot Linnéstatyn i Växjö har satt ljuset på Carl von Linné och gett kulturförvaltningen idéer till föreläsningar och paneldebatt.- Vi vill titta på Linné ur ett demokratiskt och konsthistoriskt perspektiv och koppla Linné till Black Lives Matter, säger Anna-Karin Axelsson, kulturchef i Växjö kommun.
Botanikern Carl von Linné lade grunden till det moderna systematiken inom biologin för indelningen av växter och djur.

Nu har han hamnat i blickfånget på ett sätt som nog få hade kunnat ana för inte så länge sedan.
Frågan är ens om Växjöborna visste att det fanns en Linnéstaty i Växjö innan den uppmärksammades i och med de påstådda hoten att riva den.
Men nu är Carl von Linné, född 1707 i Råshult i Stenbrohults socken och död 1778 i Uppsala, hetare än på många år som samtalsämne.
I alla fall på kulturförvaltningen i Växjö kommun. Där har Linné varit ett vanligt samtalsämne på mötena de senaste veckorna.

Bland annat efter att det påstods att anarkisterna i Antifa, AFA, skulle samlas i Växjö den 27 juni och riva Linnéstatyn. Men det blev inget av det.
- Det var väldigt skönt att det inte blev någon aktion mot Linnéstatyn. Men vi har pratat mycket om Linné nu på förvaltningen, säger kulturchefen Anna-Karin Axelsson.
- Det här är ett utmärkt tillfälle för offentlig diskussion. Vi kommer lyfta frågan om Linné med programpunkter där olika synpunkter om Linné får komma fram och där vi tittar på olika delar av hans gärning.
I spåren av Black Lives Matter-demonstrationerna mot rasism har statyer i USA och Storbritannien vandaliserats, och i Sverige har röster höjts för att statyer av Carl von Linné ska tas ned. Växjö kommun fick nyligen ett mejl om Linnéstatyn där en person undrade hur kommunen skulle göra med Linnéstatyn, vilket Lokaltidningen har skrivit om.

I mejlet målas Carl von Linné ut som en av de som grundlade tankarna om rasbiologi, och som bidrog till att legitimera kolonialism. ”Kanske ta ner statyn? Bara ett tips. Hur tänker ni?”, stod det i mejlet.
- Det här är en viktig och dagsaktuell fråga som vi självklart tar på stort allvar. Jag tänker på Black Lives Matter och rasism och att koppla det till Linné och sätta Linné i sitt sammanhang, berättar Anna-Karin Axelsson.
- Det är inget spikat än, vi har coronapandemin att ta hänsyn till. Men annars tänker vi oss offentliga föreläsningar och diskussioner med paneldabett om Linné i höst, i Det fria ordets hus regi på konsthallen eller på biblioteket.
Anna-Karin Axelsson och hennes kollegor på kulturförvaltningen vill fånga upp och problematisera Carl von Linné i både ett demokratiskt och ett konsthistoriskt perspektiv.
- Statyer förr satt upphöjda på en piedestal ofta. Bysten med Linné sitter högt upp på en piedestal i Linnéparken, det är inte så man gör statyer idag. Tänk bara på bronsdamerna vid konsthallen.
- Men förr var det män som skrev historien och det var män som blev statyer högt upp på en piedestal.



hans nilsson


- Det var väldigt skönt att det inte blev någon aktion mot Linnéstatyn. Men det här är ett utmärkt tillfälle för offentlig diskussion om Linné, säger kulturchefen Anna-Karin Axelsson. Foto: Pressbild