NYHETER 2021-3-29 KL. 16:43

Vi ställer om, inte in

Av Hans Nilsson

Vi ställer om, inte in
Marie Björkman, krönikör. Foto: Pressbild

Vi lever i en högst märklig och annorlunda tid som bland annat innebär att vi måste anpassa oss efter
nya normer och förutsättningar. Det kan vara allt från att hitta nya rutiner, erbjudanden, förändra sin affärsidé eller vara mer flexibel och lyhörd.

På Regionteatern Blekinge Kronoberg ställer vi om, inte in. Våra normala planeringshorisonter är inte aktuella i dagsläget eftersom vi istället kavlar upp armarna, torkar svetten ur pannan och målmedvetet gör om hela vårens repertoar. Det fanns inga tvivel eller tveksamheter bland personalen då vi alla strävar efter samma önskan och mål, att åter igen få möta publik! Och nu äntligen, när vi går mot ljusare tider kan vi presentera ett nytt utbud med våra föreställningar och evenemang för denna vår 2021. Vår kreativitet och uppfinningsrikedom har verkligen satts på prov flera gånger om, delvis på grund av förändrade restriktioner och korta tidshorisonter, men de har också nyttjats till fullo vilket resulterat i nya lösningar, samarbeten och möjligheter.

Vidare utvecklar vi våra digitala plattformar och under våren kommer två filmproduktioner att finnas tillgängliga för alla att se, närsomhelst, varsomhelst helt kostnadsfritt. Det är första gången som Regionteatern Blekinge Kronoberg producerar film, en föreställning som blir film. Den första kortfilmen är Monument Växjö med tillhörande pedagogiskt arbete och intervjuer med ensemble. Dessutom kommer vår publik att kunna se vår monolog Sufflören på vår digitala scen för att därefter interagera och erhålla mer information om processen i vår livestreaming som kommer att ske vid två olika tillfällen.
Våra pedagoger träffar skolbarn utomhus och vår ensemble besöker förskolor och spelar en utomhuskonsert. Några dagar i maj månad hoppas vi kunna erbjuda vår publik en festival utomhus, där vi spelar Sufflören, Tage & Monica, Scenlabbet och Nu ska vi gå hem för den yngre publiken.

Åh, vad Jag längtar efter att få uppleva scenkonstens magi, se hur människor möts, berörs, utbyter tankar, erfarenheter och utvecklas. Jag vet att vi gör skillnad i människors liv med vår aktuella, modiga och kulturella repertoar och jag är stolt över vårt uppdrag -att producera, arrangera och stimulera
scenkonst för barn, unga, vuxna i Blekinge och Kronoberg samt andra delar av landet. Jag är stolt över vår verksamhet och vad vi står för, stolt över att vara en del av Regionteatern Blekinge Kronoberg.

Marie Björkman, krönikör