NYHETER 2021-3-30 KL. 16:23

”Vi kommer sälja otroligt mycket blommor i påsk”

Av Hans Nilsson

”Vi kommer sälja otroligt mycket blommor i påsk”
Nu till påsk säljs det mycket påskliljor och tulpaner. Men det är inte hela bilden, enligt Maria Bolander på Söders Blommor. - Folk är sugna på blommor i pastellfärger och man vill ha penséer som man kan plantera i trädgården.. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Påsken är en av de största högtiderna på året för blommor - i år blir det extra mycket fokus på blommor på grund av pandemin. Det tror Maria Bolander som har Söders Blommor på Kungsgatan i Växjö.- Vi kommer sälja otroligt mycket blommor i påsk. Nu när folk inte ska träffas visar många att de tänker på sin mormor eller sin dotter genom att skicka blommor istället, säger hon.
Det var 1993 som en 24-årig Maria Bolander startade Söders Blommor på Södra Järnvägsgatan 6 på Söder i Växjö.
För tolv år sedan bestämde hon sig för att ta nästa steg i utvecklingen med sin blomsterbutik. Hon flyttade med Söders Blommor till centrum och Kungsgatan 4.
- Jag vågade inte byta namn, Söders Blommor är ett bra namn på en butik, säger Maria Bolander.
Genast fick Söders Blommor ett stort uppsving på den nya adressen mitt inne i Växjö.
- Ja, det var fantastiskt. Det var väldigt mycket folk som inte visste vilka vi var och som upptäckte oss när vi hade flyttat till Kungsgatan. Samtidigt var det många gamla kunder från när butiken låg på Söder som följde med oss.
På Kungsgatan har det fortsatt att gå bra för Maria Bolanders butik. Det är stekhett med blommor sedan flera år nu.
- Blommor är en stor trend. Det känns väldigt naturligt med blommor, det passar vid alla tillfällen. Blommor är också något folk tröstar sig med och som man ger till andra som en uppskattning.
- Ungdomar vill ha torkade blommor, krukväxter och trädgårdsblommor. Vi har moderna män i Växjö också, och många män är intresserade av inredning. Man använder ofta torkade blommor som inredningsdetaljer, berättar Maria.

Nu till påsk kommer det säljas mycket påskliljor och tulpaner. Men det är inte hela bilden, enligt Maria.
- Påskliljor och tulpaner är de klassiska påskblommorna, men vi säljer alla slags blommor till påsk. Folk är sugna på blommor i pastellfärger nu för att ha inomhus och man vill ha penséer som man kan plantera i trädgården. Utomhussäsongen börjar ju nu och många längtar efter våren.
- Julen är väl största högtiden för blommor, och Alla hjärtans dag är stor också. Men påsken är också väldigt stor. Vi kommer sälja mer blommor till påsk i år än tidigare år, tror Maria.

Under pandemin har Söders Blommor fått färre kunder i butiken. Man tappade dessutom de stora blombeställningar till bröllop och stora fester. Men man tjänar pengar på annat sätt.
- Blommogrammen har ökat enormt mycket. Jag har fått rejäl fart på det. Det har ökat så mycket att vi totalt sett går bättre nu än vi gjorde innan pandemin. Folk ringer till oss eller går in på nätet och beställer. De hämtar blommorna som beställts eller så kör vi ut med dem.
- Nu till påsk när anhöriga inte träffas på samma sätt som tidigare kommer det säljas otroligt mycket blommor via blommogram. Det märktes redan förra påsken när pandemin precis slagit till.
Just nu har Maria fullt upp med att förbereda två utställningar med torkade blommor på Huseby Bruk som båda öppnar den 1 maj och som visas hela sommaren till den sista september.
Det är dels blomsterskulpturer inne i slottet på Huseby Bruk, den utställningen heter ”Evigt vackert”, och dels en utställning i Mekaniska verkstaden på Huseby som fått namet ”Torkade Blommor och ogräs”.

Utställningen i Mekaniska verkstaden kopplas till en ny bok av Anna Örnberg, ”Torkade blommor och blad”, där Maria Bolander är med.
- Husebys tema den här sommarsäsongen är torkade blommor. Det är väldigt trendigt med torkade blommor, konstaterar Maria.
hans nilsson


- Blommor är en stor trend. Det passar vid alla tillfällen. Blommor är också något folk tröstar sig med och som man ger till andra som en uppskattning, säger Maria Bolander som har Söders Blommor. Foto: Hans Nilsson- Blommor är en stor trend. Det känns väldigt naturligt med blommor, det passar vid alla tillfällen. Blommor är också något folk tröstar sig med och som man ger till andra som en uppskattning, säger Maria Bolander. Foto: Hans Nilsson