NYHETER 2021-11-29 KL. 10:00

”Vi hoppas att det blir fler friskolor i Växjö”

Av Hans Nilsson

”Vi hoppas att det blir fler friskolor i Växjö”
- Vi är givetvis inte nöjda med vår placering i Lärarförbundets undersökning, säger Ida Eriksson (M), ordförande i utbildningsnämnden i Växjö. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. - De fristående alternativen gör en stor och viktig insats i vårt skolsystem. Vi är glada över att många vill driva förskolor och skolor i vår kommun, och hoppas på att det ska bli fler, och vi jobbar för att Växjö kommun ska vara en öppen och bra plats att starta och driva fristående förskolor och skolor i, säger Ida Eriksson (M) ordförande i utbildningsnämnden Växjö kommun.- Men med det sagt är vi givetvis inte nöjda med vår placering, lägger hon till.
Moderaternas Ida Eriksson i utbildningsnämnden påpekar att skolresultaten som undersökningen av Lärarförbundet lyfter fram där Växjö hamnar på plats 207 i år är två år gamla och baseras på statistik från 2019.
Den stora eftersläpningen är ett av skälen till att man inte längre använder den i Växjö kommuns officiella resultatuppföljning, enligt henne.

När utbildningsförvaltningen i somras presenterade en ny undersökning av resultaten för skolåret 2020/2021 hade man de bästa skolresultaten sedan 2014.
- Bland annat kan vi se att måluppfyllelsen ökar för Växjö kommuns förskolor, grundskolor och gymnasium. Där grundskolans årskurs 6 som 9 följer en positiv trend.
- Och fler elever i årskurs 9 nådde behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram med ett utfall på 85 procent, vilket är det högsta värdet sedan 2014. Detta är en tydlig signal om att den negativa bild som Lärarförbundets ranking ger sken av redan har vänt och är på rätt håll, anser Ida Eriksson.
Ida Eriksson är fullt medveten om att det finns utmaningar kvar att lösa. Hon säger att de Blågröna i Växjö kommer att fortsätta arbetet med att skapa en bättre skola för alla barn och elever genom att höja skolpengen riktad till höjd kvalitet i undervisningen.
- Vi fortsätter satsa på tidiga insatser för att alla barn och elever ska ges möjlighet till att bli sitt bästa jag och vi fortsätter satsningarna på kompetensutveckling av vår personal.

Ida Eriksson förklarar att det inom utbildningsförvaltningen pågår en organisationsförändring som ska bidra till en bättre måluppfyllelse, en bättre likvärdighet med särskild satsning på barn och elevhälsa som medel för att lyckas.
Samtal pågår också samtal med fackliga representanter och det finns ett upplägg kring HÖK 21 som handlar om lärares arbetsmiljö, arbetsvillkor och löner och vad man mer kan göra för att behålla och locka till sig ny välutbildad personal.
- Vi har även nyligen startat ett projekt kring lärares och rektorers digitala arbetsmiljö där vi ser över hur nuvarande system stödjer dem i deras arbete, säger Ida Eriksson och fortsätter:
- För oss är det viktigt att vi är en attraktiv arbetsgivare, och vi fortsätter vårt arbete för att få fler att vilja jobba hos oss. Jag är just nu ute och träffar alla våra enheter för att föra en dialog om våra utmaningar och hur vi möter dem, och träffar mer än gärna enskilda medarbetare för att prata om hur vi utveckla vår roll som arbetsgivare.


Hans nilsson