NYHETER 2020-2-21 KL. 14:59

”Vi har inte råd att inte införa nolltaxa på all kollektivtrafik”

Av Hans Nilsson

”Vi har inte råd att inte införa nolltaxa på all kollektivtrafik”
Bronson Månsson. Foto: Hans Nilsson

Har du funderat på om det är så att höjda bensinpriser, trängselskatter och klimatkompenserade flyg minskar utsläppen i vår värld?
Mitt svar är att inget av detta påverkar mängden utsläpp. Dessa åtgärder är bara orättvisa pålagor som drabbar lågavlönade hårdast.
En tydlig påverkan blir det dock om fler åker kollektivt. Men tyvärr, nu höjs priserna för att åka kollektivt på många platser i Sverige. Skräckexemplet är mitt gamla hemland – Skåne – där Skånetrafiken höjt biljettpriserna med upp mot 75 procent på vissa sträckor.
Mest har det blivit för de som bor i byarna, utanför tätorterna.

Mitt konkreta förslag, som skulle minska både bilismen och utsläppen radikalt, är att öka turtätheten och införa nolltaxa för all kollektivtrafik. Då pratar vi klimatsmart och stora vinster, för hela världen.
Och till det finns det inte många motargument. Ändå tror många på snacket om att ”det är inte så enkelt”, med hänvisning till att det skulle kosta för mycket att göra kollektivtrafiken gratis.
Men egentligen är det tvärtom, vi har faktiskt inte råd att inte införa nolltaxa på all kollektivtrafik. Det handlar bara om politiskt mod och förstånd. Tyvärr. För sådant saknar vi mycket hos allt för många politiker.

Jag är dock övertygad och optimist. Det kommer snart. För att klara klimatet måste alla börja tänka nytt, och annorlunda. Det gäller inte bara utsläppen, utan mycket i livet. Och inom 25 år kommer vi alla att fundera på varför vi inte införde nolltaxa i kollektivtrafiken tidigare.
Jag vet. Det låter orimligt. Det kan tänkas vara galet och naivt. Och omöjligt.
Det finns säkert ekonomer som kan förklara bort det nödvändiga. Men de begriper inte helheten.
Det är så mycket mer i världen som förändrats av människor som inte låtit sådana begränsningar hindra utvecklingen. Och olika.
Om du för 25 år sedan skulle berätta för din vän om några av de landvinningar som IT förverkligat 2020 skulle många skratta. Smaka på den. Och smaka på mitt credo: Allt är möjligt. Och olika!