NYHETER 2020-5-10 KL. 16:06

”Vi är rädda om våra medarbetare på Växjö kommun”

Av Hans Nilsson

”Vi är rädda om våra medarbetare på Växjö kommun”
- Redan från början fanns det munskydd, skyddskläder och handsprit ute på enheterna, säger Ewa Ekman, chef för omsorgsförvaltningen. Foto: Alexander Hall

VÄXJÖ. Ewa Ekman, chef för omsorgsförvaltningen, har en helt annan bild än Kommunal av hur kommunen har skött sitt ansvar att skydda personalen mot smittan.
- Vi har gjort så gott vi kan, vi är rädda om våra medarbetare på Växjö kommun, säger hon.
Ewa Ekman känner inte alls igen den beskrivning som Kommunal ger av hur det har gått till med skyddsutrustningen.
Hon menar att det hela tiden har funnits skyddsutrustning ute på äldreboendena och inom hemtjänsten.
- Vi hade en god förberedelse. Redan från början fanns det munskydd, skyddskläder och handsprit ute på enheterna och vi har hela tiden följt riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och kommunicerat med cheferna på enheterna och med facket, säger Ewa Ekman.
- Det fanns inte visir för tre-fyra veckor sedan på äldreboendena och i hemtjänsten, men det fanns tillgång via sköterskor. Från krisledningen har vi arbetat för att följa riktlinjer.
Fler och fler inom äldreomsorgen i Växjö blir smittade av corona och totalt hade nio omsorgstagare avlidit i covid-19 så sent som i tisdags. På Kommunal vittnar man om en ökad oro bland medlemmarna.
- Vi har 2 300 anställda i kommunen så det är svårt att säga att alla är oroliga. Men jag kan förstå om en del är oroliga. Vi har gett våra medarbetare extra stöd, hjälp och utbildning om smittan. Bland annat har vi webbutbildning och en film där en sjuksköterska visar hur utrustningen ska användas så att våra medarbetare ska känna sig trygga, berättar Ewa Ekman.
- När det gäller arbetskläder åt personal i LSS och boendestöd så ser vi till att det finns för de som behöver det. Växjö kommun och våra chefer på enheterna har skött det här bra, vi har gjort vad vi har kunnat för att det ska bli så bra som möjligt.
hans nilsson