NYHETER 2021-5-3 KL. 09:28

”Vi andas hund och lever för hundar”

Av Hans Nilsson

”Vi andas hund och lever för hundar”
Charlotte Orre och Janina Timerdal delar en lokal på Nygatan 23 med Chottans Hundtrim och Hundsalongen Minimini, där det tidigare har varit veterinärmottagning och där grannen var butiken Mormors Spetsar. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Charlotte Orre och Janina Timerdal har mycket gemensamt - de har en stark kärlek till hundar, de har fött upp och ställt ut hundar och de driver företag med hunden i fokus. Sedan ett halvår delar de källarlokal på Nygatan 23 i Växjö med sina företag - Chottans Hundtrim och Hundsalongen Minimini.- Vi andas hund och lever för hundar, säger Janina Timerdal och Charlotte Orre.
Det är två giganter inom hundvärlden som har valt att ha sina företag i samma lokal på 50 kvadratmeter i Växjö.
Charlotte Orre, 54 år, har hållit på med hunduppfödning sedan 1980-talet. Hon åker runt i hela Europa och dömer i utställningstävlingar för schnauzer och flera andra raser under svenska kennelklubben.
För tio år sedan öppnade hon Chottans Hundtrim i Värmland. När hon flyttade till Växjö 2012 fortsatte hon med det på Mårdvägen, men i oktober 2019 flyttade hon sin verksamhet till den då nystartade Smådjursdepån på Hjalmar Petris väg 36.

På Chottans Hundtrim får hundarna klippas, badas, fönas och trimmas. På plats finns alltid hennes egen hund Marwa, en av Sveriges mest vinstrika hundar i rasen riesenschnauzer.
Även Janina Timerdal, 32 år, klipper, badar, fönar och trimmar hundar i Hundsalongen Minimini. Hon har hållit på med hundar i tolv år och är diplomerad hundfrisör. Tidigare har hon haft salongen hemma i villan på Teleborg.
Janina är inriktad på långhårig chihuahua, en av världens minsta hundraser. Hon föder upp rasen och har haft flera hundar på utställning. Hennes hundar har också haft stora framgångar på utställningar.
En av hennes chihuahor, Goldie, vann 2019 världens största hundutställning i Birmingham - crufts. Goldie och Maulie, är med på jobbet när Lokaltidningen är där.
Sedan i oktober 2020 delar dessa båda hundmänniskor en lokal på Nygatan 23 där det tidigare har varit veterinärmottagning och där grannen var butiken Mormors Spetsar.

Trots att de är i samma bransch konkurrerar de inte. De har redan sina kunder som är från hela Kronobergs län. Snarare är det så att de drar nytta av varandra och de får ju dessutom en låg hyra eftersom de delar på den.
- Jag har mina 400 kunder totalt och jag tar emot fem hundar per dag på tidsbokning, säger Charlotte.
- Jag har också ett snitt på fem kunder om dagen, men vi har olika kunder och vi hjälper varandra ibland och skickar hundar till varandra. Om den ene inte hinner så hjälper den andre till, säger Janina och tillägger:
- Men vi funderar på att anställa någon som skulle kunna ge hjälp åt oss båda, och vi funderar också på att bygga ut butiksdelen och utveckla den.
Charlotte och Janina känner varandra sedan tidigare. Så det var ingen chansning att dela lokal.
- Vi är väldigt lika som personer och har samma syn på hund. Det fungerar jättebra att dela lokal, jag ser framför mig att vi kommer att vara här i många år, berättar Charlotte.
- Charlotte har så mycket erfarenhet och jag kommer med en del nya grejer. Vi lär av varandra, inflikar Janina.
När Lokaltidningen gör ett besök en onsdag mellan klockan 17 och 19 på Nygatan 23 är det drop-in. Det ramlar in nya kunder hela tiden, stora och små vovvar och av olika ras. Charlottes riesenschnauzer Marwa ger ett lugn och en trygghet till hundarna som kommer.

Det märks på både Charlotte och Janina att de har hittat sitt drömjobb. Båda har testat andra sysslor. Charlotte har bland annat jobbat som väktare, lärare och chaufför åt statsråden i regeringen på 90-talet. Janina har varit gymnasielärare, butikschef och säljare på Trygg Hansa.
Men inget av de jobben kommer i närheten av det de gör i hundsalongen.
- Det här är ett fantastiskt jobb, det är jätteroligt hela tiden. Hundar är min passion, de är så glada och sällskapliga. Jag kan inte tänka mig att jobba med något annat, säger Janina.
- Jag mår bra av att vara med hundar. Man får kärlek och man får någon att rå om, förklarar Charlotte.

hans nilsson


Janina Timerdal och Charlotte Orre har mycket gemensamt - de har en stark kärlek till hundar, de har fött upp och ställt ut hundar och de driver företag med hunden i fokus. Foto: Hans Nilsson



Janina Timerdal klipper, badar, fönar och trimmar hundar i Hundsalongen Minimini. Hon har hållit på med hundar i tolv år och är diplomerad hundfrisör. Tidigare har hon haft salongen hemma i villan på Teleborg. Foto: Hans Nilsson