NYHETER 2020-11-2 KL. 20:04

Växjöläraren som förde kampen om kvinnlig rösträtt

Av Hans Nilsson

Växjöläraren som förde kampen om kvinnlig rösträtt
Gulli Petrini var med och såg till att Sverige fick kvinnlig rösträtt. Hon var lärare i Växjö. Catherine Westlings monolog berättar hennes historia i "Föregångerskan" som visas i Alvesta den 4 november. Foto: Pressbild

ALVESTA. Föreställningen ”Föregångerskan” visas på Folkets Hus i Alvesta den 4 november som en del i den pågående utställningen Fira demokratin på Alvesta Utställningshall.
Snart kan Sverige fira hundraårsjubileet av den kvinnliga rösträtten. Men det fördes en hård kamp för att kvinnorna skulle få rösta.

Gulli Petrini var med och såg till att Sverige fick kvinnlig rösträtt. Hon var fysiker, lärare och frisinnad kommunalpolitiker i Växjö och Stockholm.
Pjäsen ”Föregångerskan” görs som en monolog på scenen av Catherine Westling och den handlar om Gulli Petrini.

När hon undervisade om evolutionen fick hon sparken från sin tjänst som lärare i Växjö. Men det stoppade inte henne, hon gick sin egen väg och talade för den kvinnliga rösträtten.
Catherine Westlings monolog berättar en historia om kampen för en rättighet som vi ofta tar för givet, men som vi idag mer än någonsin måste värna om, och det görs med humor och frenesi

Musiken i föreställningen är bland annat av Laleh och Anna Järvinen. Manus har Lisa Lindén skrivit för regin står Karin Enberg.
Det är Alvesta kommun som visar ”Föregångerskan” på Folkets Hus onsdagen den 4 november klockan 19.00.
hans nilsson