NYHETER 2021-11-29 KL. 09:15

Växjö rasar på skolrankingen: ”Stort missnöje bland lärare”

Av Hans Nilsson

Växjö rasar på skolrankingen: ”Stort missnöje bland lärare”
- Skolpolitikerna i Växjö välkomnar hellre nya friskolor än satsar på den kommunala skolan, anser Jan-Åke Karlsson, gymnasielärare i historia och filosofi på Katedralskolan i Växjö sedan 20 år och aktiv i Kommunistiska Partiet. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. När Lärarförbundet rankade 2004 års bästa skolkommuner i Sverige hamnade Växjö på plats 8 - men i 2021 års ranking har Växjö rasat till 207:e plats. - Det här är inget som förvånar för oss som jobbar i Växjös skolor. Många lärare känner sig missnöjda och övergivna av skolpolitikerna i Växjö, de har länge vägrat att se till behoven och välkomnar hellre nya friskolor än satsar på den kommunala skolan, anser Jan-Åke Karlsson, lärare på Katedralskolan i Växjö och aktiv i Kommunistiska Partiet.
I 20 år har Lärarförbundet utsett ”Bästa skolkommun” i Sverige. Alla kommuner har rankats i hur väl de lyckas med sina skolor. Årets vinnare, Övertorneå, kommer att bli den sista.
Det skriver förbundsordföranden Johanna Jaara Åstrand i en debattartikel i Expressen. Orsaken är att så många kommuner underpresterar så kraftigt att skillnaderna i skolkvalitet blivit oacceptabla, anser hon.

Växjö är en av de skolkommuner som underpresterar. I rankingen över ”Bästa skolkommun” placerar sig Växjö på 207:e plats bland landets 290 kommuner i 2021 års ”Bästa skolkommun”. Därmed är Växjö näst sämst i Kronoberg, det är det bara Tingsryds kommun som presterar sämre bland länets kommuner.
Frågan är om Växjö längre kan sägas vara en skolstad. En som är tveksam till det är Jan-Åke Karlsson, gymnasielärare i historia och filosofi på Katedralskolan i Växjö.
- En gång i tiden var ju Växjö känt som en skolstad, men nu är det en stad där alla elever inte har rätt till en likvärdig utbildning med kunskap i centrum.
Det finns ett stort missnöje bland lärarna på de kommunala skolorna över hur skolpolitikerna agerar, säger han.
Jan-Åke Karlsson har jobbat som lärare på Katedralskolan i 20 år. Han har genom åren kunnat följa hur Växjö har sjunkit som en sten på Lärarförbundet rankinglista ”Bästa skolkommun” i Sverige.
Jan-Åke Karlsson påpekar att Växjö var på 8:e plats på rankingen 2004 och att Växjö 2011 hamnade på en 40:e plats. Nu rankas Växjö på plats 207. Jan-Åke Karlsson ser ett antal förklaringar till detta ras.
- När den nya läroplanen infördes för grundskolan och gymnasiet för tio år sedan med bland annat ett nytt betygsystem där kraven ökade på eleverna tillfördes inte de resurser som behövdes i Växjö med kompetensutbildning för lärarna, säger Jan-Åke Karlsson och fortsätter:
- Sedan har Växjö varit väldigt välkomnande mot friskolorna. Det är en stor orsak till att Växjö sjunker som en sten på skolrankingen. Resurserna för friskolorna utarmar de kommunala skolornas ekonomi. Skolpolitikerna i Växjö ser ideologiskt på skolorna, men man ser inte till behoven hos eleverna. Det finns 15 friskolor totalt i Växjö, och fler är på gång nu. Samtidigt som man inte har byggt en ny kommunal gymnasieskola på 50 år.

Jan-Åke Karlsson, som är vice ordförande i Kommunistiska Partiet, menar att friskolorna gynnas av elevpengens fördelning genom att de vinstdrivande skolkoncernerna bland annat har ett mindre resurskrävande elevunderlag, lägre lärartäthet och lägre lärarlöner.
- När en elev börjar i en friskola blir det sämre förutsättningar för den kommunala skolan. Lokaler, löner och uppdrag finns kvar, men budgeten minskar eftersom friskolan tar resurser. Vad som har hänt i Växjö är att kommunen gått in och täckt underskottet i de kommunala skolorna, men samtidigt måste de kompensera friskolorna med lika mycket. På det viset dräneras kommunala skolan på resurser och friskolorna överkompenseras, säger Jan-Åke Karlsson.
Dessutom har man infört nya digitala verktyg - frånvarosystemet SAITS och lärplattformen IST-Lärande i Växjö kommuns skolor. Det är två system som har utvecklats av Växjöföretaget IST och som Växjö kommun köpt upp. Jan-Åke Karlsson anser att det är stora problem med de här systemen.
- SAITS och IST har ökat lärarnas arbetsbörda med mer administrativt arbete och mer stress, det är inte heller rättssäkert för elever och föräldrar. Varken SAITS och lärplattformen IST-Lärande fungerar. Allt det här kan leda till att det blir svårare att rekrytera lärare till Växjö och att det blir svårare för eleverna att få betyg så att de kommer in på gymnasiet och högskolan, tror Jan-Åke Karlsson.

hans nilsson






Växjös ranking som skolkommun genom åren
2021 - plats 207
2020 -plats 179
2015 - plats 108
2013 - plats 86
2011 - plats 40
2004 - plats 8

Ranking av skolkommunerna i Kronoberg
Siffran inom parentes avser fjolårets placering
44. (187) Uppvidinge
122. (112) Ljungby
153 (57) Älmhult
179 (232) Markaryd
199 (226) Alvesta
207. (179) Växjö
274. (202) Tingsryd



De fem bästa skolkommunerna 2021 i Sverige
Siffra inom parentes avser fjolårets placering
1. (1) Övertorneå (Norrbotten)
2. (2) Vadstena (Östergötland)
3. (10) Älvsbyn (Norrbotten)
4. (17) Åmål (Västra Götaland)
5. (124) Arvika (Värmland)