NYHETER 2020-6-18 KL. 16:23

Världsklass på skolbiblioteket på Prästängsskolan

Av Hans Nilsson

Världsklass på skolbiblioteket på Prästängsskolan
- Vi är jättestolta över den här utmärkelsen, det är en stor ära, säger Sofie Olsson, skolbibliotekarie på heltid vid Prästängsskolan. Foto: Privat

­ALVESTA. Förra året fick Grönkullaskolan i Alvesta utmärkelsen som skolbibliotek i världsklass - i år är det Prästängsskolan som föräras med samma fina pris.
- Det betyder väldigt mycket för oss att få utmärkelsen, det visar att vi jobbar åt rätt håll, säger Sofie Olsson, skolbibliotekarie på heltid vid Prästängsskolan.
Skolbiblioteken i Alvesta håller världsklass, enligt DIK – facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor.
Juryn för ”Skolbibliotek i världsklass” bedömde drygt 100 nomineringar som kom in. Prästängsskolans skolbibliotek fick toppbetyg och har tilldelats utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass 2020.

Två år i rad har DIK gett Alvesta den här utmärkelsen. Frågan är hur man ska hitta förklaringen till att Alvesta har så bra skolbibliotek på sina båda f-6-skolor.
- Rektorerna på både Grönkullaskolan och Prästängsskolan har satsat på att anställa skolbibliotekarier på heltid. Det är mycket bra och det är förklaringen, säger Sofie Olsson, som jobbat som skolbibliotekarie på Prästängsskolan i fyra och ett halvt år.
- Vi blir mer tillgängliga och kan schemalägga alla klasser och planera bättre. Det blir ett bra samarbete med lärare, speciallärare och fritidspersonal. Vi jobbar mycket med läsning med barnen och hjälper dem med källkritik.

Sofie Olsson tycker att utmärkelsen visar att arbetet med skolbiblioteket är en viktig del av skolans pedagogiska verksamhet i Alvesta och att man arbetar utifrån läroplanens riktlinjer.
- Vi är jättestolta över den här utmärkelsen, det är en stor ära. Att Alvesta fått utmärkelsen två år i rad visar att vi jobbar oss uppåt och att det går bättre, säger Sofie Olsson.

hans nilsson


- Rektorerna på Grönkullaskolan och Prästängsskolan har satsat på att anställa skolbibliotekarier på heltid, säger Sofie Olsson, skolbibliotekarie på Prästängsskolan. Foto: Privat