NYHETER 2021-7-3 KL. 17:37

Vänsterpartiet i Växjö rekordökar efter motståndet mot marknadshyror

Av Hans Nilsson

 Vänsterpartiet i Växjö rekordökar efter motståndet mot marknadshyror
Sedan den 1 mars har Vänsterpartiet i Växjö fått över 40 nya medlemmar. - Det trillar i nya medlemmar hela tiden nu, säger Kristian Rappner, ordförande i Vänsterpartiet i Växjö. Foto: Pressbild


VÄXJÖ. Vänsterpartiet är hett just nu. Partiledaren Nooshi Dadgostars motstånd mot marknadshyror tvingade Centerpartiet och Annie Lööf att backa och i Växjö rekordökar man.
- Sedan i mars i år har vi fått över 40 nya medlemmar i Växjö. Det är en jättestor ökning med tanke på att vi totalt har lite mer än 200 medlemmar, säger Kristian Rappner, ordförande i Vänsterpartiet i Växjö kommun.
Centerpartiet och dess partiledare Annie Lööf släppte kravet på marknadshyror i januariavtalet. Detta efter att Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostars gått till attack mot planerna att införa fri hyressättning på nya lägenheter och fällt regeringen i en misstroendeomröstning.
Vänsterpartiet har belönats med sitt högsta väljarstöd sedan 2002. I ett par undersökningar av väljarstödet under juni har Vänsterpartiet ökat med runt 2 procentenheter och är fjärde största partiet med omkring 12 procent, enligt mätningar av SVT Novus och DN/Ipsos. Samtidigt ökar förtroendet för Nooshi Dadgostar.
Vänsterpartiet i Växjö står helt bakom Nooshi Dadgostars agerande. Ordföranden i Växjö, Kristian Rappner, påminner om att Vänsterpartiet utgör regeringsunderlag och att man från början har visat att man är kritiska till marknadshyror.
Han anser att det hade varit uteslutet att släppa fram ett förslag som sätter fastighetsägares vinster framför hyresgäster, ökar segregationen och begränsar människors liv.
Den här inställningen verkar vinna folks sympati. Enligt Eva-Britt Svensson, som varit med i Vänsterpartiet sedan 1994, har man aldrig tidigare sett en så stor ökning i Växjö som i år. Sedan den 1 mars har man fått över 40 nya medlemmar i Växjö.
- Det trillar i nya medlemmar hela tiden nu, det visar att marknadshyror är en oerhört viktig fråga för folk. Men det har inte bara med den senaste tidens händelser att göra, säger Kristian Rappner.
- Man får inte glömma att Jonas Sjöstedt var en mycket populär partiledare, men sedan har Nooshi Dadgostar fortsatt arbetet med att ytterligare profilera partiet. Hon är verkligen en stjärna, lägger han till.
Vänsterpartiet lockar troligen en del besvikna väljare från Socialdemokraterna som är emot marknadshyror. Men Kristian Rappner vill inte gå med på att kalla Vänsterpartiet för de nya Socialdemokraterna.
- Nej, det vill jag inte. Vi har ett gott samarbete med Socialdemokraterna i Växjö och här tycker jag att de driver en bättre och mer socialdemokratisk politik än Socialdemokraterna gör på riksnivå där de sitter fast i januariavtalet, säger Kristian Rappner.
Efter att Centerpartiet backat i frågan om fri hyressättning i nyproduktion är det i skrivande stund oklart om det blir ett extraval i september.
- Jag tror att vi hade gjort ett väldigt bra extraval, och vi kommer absolut göra ett bra val i september 2022, säger Kristian Rappner.