NYHETER 2021-4-28 KL. 14:56

”Utesluta kolhydrater är inte lösningen på att gå ned i vikt”

Av Hans Nilsson

”Utesluta kolhydrater är inte lösningen på att gå ned i vikt”
Thom Andersson, krönikör om hälsa, kost och träning. Foto: Cecilia Petersson

Som debuterande skribent väljer jag att öppna upp kring detta ämne, mest på grund att det är detta jag brinner för mest, men också för att det är så oerhört trendigt (och har varit ett tag), och metoderna för att försöka uppnå detta är oändliga. Mina kommande krönikor kommer med största sannolikhet handla om detta ämne, och hur min syn på det är.

Först och främst så måste man nog sätta en prägel på vad ”att komma i form” innebär. För majoriteten av människor handlar det i regel om att man vill ”tighta till sig” eller ”gå ner några kilon” eller rent av banta. Vi alla har nog stött på några i vår bekantskapskrets som försökt, men givetvis tyvärr misslyckats.
Detta är varför…
I veckan kollade jag på ”Sverige möts” på SVT. Vi vet att övervikt och fetma idag har ökat till över 50 procent bland vuxna i Sverige. Det är skrämmande siffror, och de kommer med all säkerhet öka.
I debatten skyllde någon på för lite fysisk aktivitet, och någon annan på matsituationen och att vi äter för frekvent (man menar att det alltid finns tillgänglighet till att konsumera mat), någon annan pekar på att problemet ligger i sockerkonsumtionen och att ”tomma kalorier” är mer tillgängligt.

Jag har givetvis min syn på det, och efter 10 år som personlig tränare och 1 000 kunder senare, så ser man en trend på vilka det är som faktiskt lyckas med en viktresa, och som behåller kilona borta.
Varje gång jag försöker ge nyckeln till att lyckas med detta till nya kunder så stannar jag upp en stund och inser att det inte finns en riktig ”metod” för det, och att man måste lära sig att förstå hur kroppen fungerar för att lyckas med det.
För tro mig, det är mycket mer komplext än vad man kan tänka sig.
De flesta som söker vår hjälp och som vi pratar med frågar i regel efter ett kostschema eller ett träningsprogram. Det är ju trots allt det som trendar och det finns så många där ute med en ”enkel lösning” på problemet, för ”det är ju bara räkna kalorierna, eller utesluta kolhydrater”, men det är inte lösningen på något som ska hålla över tid.

”Människan är av naturen lat” brukar man säga, och så är det. Ett träningsschema kan du kanske hålla i resten av ditt liv om du är väldigt dedikerad och älskar träning, men ett kostschema är aldrig en lösning på något. Människor behöver variation, och kunna äta efter känsla beroende på hur hunger och livssituation ser ut. För tro mig - känns kosten minsta ansträngande, så kommer du aldrig lyckas att hålla kilona borta.
Så vad är lösningen tänker du? Ja, det är frågan. För att klargöra min syn på detta kommer man sannolikt behöva skriva ett mycket längre inslag i denna tidning än vad jag får göra, så jag kommer dela upp detta i olika delar där jag för en gång skulle ska försöka förklara det på ett enkelt och förståeligt sätt.

Som slutord för detta inlägget och som en bra start som skribent på lokaltidningen, så vill jag att alla där ute tänker på följande utan att säga för mycket:
Den som har mest överviktskilon är sannolikt den som har dietat flest gånger. Att säga ”jag hade aldrig kunnat se ut som honom/henne, varför tar de inte tar tag i sin vikt någon gång?” är i 9 av 10 fall helt felaktigt.
Tro mig, de flesta överviktiga människor vet att de behöver gå ner i vikt, och har försökt, men misslyckats. Varje misslyckat diet leder i regel till en ännu tyngre kroppsvikt efter ett misslyckande. Jag vet att ni är många som känner igen sig i detta.
Ha det i åtanke och måla inte upp överviktiga människor som lata eller mindre ambitiösa. Det är oerhört svårt att ta sig ur en övervikt som faktiskt håller.
Mer om detta i kommande krönikor. Infon som är något som alla bör veta om. Må bäst och ta hand om er!

THOM ANDERSSONkrönikör om hälsa, kost och träning