NYHETER 2020-8-5 KL. 09:00

Upptäck Moheda socken med Naturpasset

Av Anders Jönsson

Upptäck Moheda socken med Naturpasset
Den här vackra stenvalvsbron är en av kontrollerna i Naturpasset. Foto: Ur boken "Dolda skönheter - Stenvalvsbroar i Kronobergs län."

ALVESTA. I dessa tider när vi ska hålla distans och vara utomhus så mycket som möjligt har Moheda hembygdsförening och Alvesta SOK dragit igång Naturpasset. Ett sätt att komma ut och upptäcka norra Alvesta kommun. - Det är helt nytt för i år, det finns 21 kontroller runt Moheda att besöka, berättar Laila Örheden, vice ordförande i Moheda hembygdsförening.
Naturpasset är skapat av Sveriges orienteringsförbund och finns på flera håll i landet, i Kronoberg finns det i Lessebo och Växjö. Nu har även Alvesta kommun anslutit sig.
- Det är 21 kontroller som finns inom Moheda socken, man kan ta cykeln eller gå till fots för att ta sig mellan kontrollerna. En del av dem finns längs vägen, andra mitt ute i skogen. Det skulle också gå att köra bil, men då får man ändå gå en bit, berättar Laila Örheden.

Kontrollerna kommer att finnas kvar ända till den 30 september så det finns gott om tid kvar att hitta alla. De är utspridda över ett ganska stort område.
- Så det går bra att dela upp det och ta några kontroller varje dag om man vill.
Kontrollerna är platser som har någon form av kulturell betydelse, eller är naturskön.
- Det kan vara en fin stenvalvsbro eller som vid Dansjön där det finns en gammal militär badplats. På det militära området skedde en oljeläcka och oljan rann ut i sjön. Då tände militären på sjön för att oljan skulle försvinna.

Naturpasset kostar 100 kronor och för det får man en karta som märker ut var kontrollerna finns och går att köpa på Ica Grytan eller på biblioteket. Hittills har intresset varit hyfsat stort.
- Vi har sålt lite över 50 pass hittills, men det finns som sagt gott om tid kvar att hitta alla kontroller. Alla som hittar alla 21 kontroller är sedan med i utlottningen av ett presentkort, säger Laila Örheden.


anders jönsson