Ulf vill se ett nytt regemente i Växjö: ”Vi måste ha ett starkt försvar”
Av Hans Nilsson
- Jag var emot nedläggningen av I 11, men jag skulle gärna se att det skapades ett nytt regemente i Växjö, säger Ulf Nilsson, ordförande i Kronoberg för Fred och Alliansfrihet. Foto: Hans Nilsson
VÄXJÖ. Är det dags nu för Sverige att gå med i Nato? Konflikten mellan Ryssland och Nato/USA och det spända läget i Europa har åter aktualiserat frågan om medlemskap i försvarsalliansen. Men i Kronoberg för Fred och Alliansfrihet (KFA) säger man bestämt nej till ett svenskt Natomedlemskap.- Det skulle öka krigsrisken i Sverige, det är bättre att vi satsar på ett starkt försvar i Sverige. Personligen skulle jag gärna se ett nytt regemente i Växjö, jag var emot nedläggningen av I 11, säger Ulf Nilsson, ordförande i Kronoberg för Fred och Alliansfrihet.
Oron för ett nytt krig i Europa har ökat efter att det rapporterats att Ryssland har runt 100 000 soldater längs gränsen mot Ukraina.
Utrikesminister Ann Linde sa i en intervju i P1 för några dagar sedan att de 100 000 soldaterna som Ryssland har nära Ukraina inte är nya utan de har byggts upp under flera år.
Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov avfärdar reaktionen i Väst på Rysslands mobilisering vid Ukrainas gräns som hysteri. Han säger att Ryssland inte har några planer på att attackera Ukraina.
Men enligt brittiska utrikesdepartementet har man bevis för att Ryssland och den ryske presidenten Vladimir Putin planerar att tillsätta ett nytt styre med en ryssvänlig ledare i Kiev i Ukraina.
Samtidigt överväger Ryssland att invadera och ockupera Ukraina, skriver britterna i ett pressmeddelande.
USA och Nato har skickat ytterligare fartyg och stridsflygplan till sina medlemsländer i Östeuropa. Nato ökar även närvaron i Östersjön och kring Baltikum.
Den ryska militära närvaron vid Ukraina har tolkats som att det även finns ett ryskt hot mot Sverige.
Ryssland ska ha presenterat en kravlista om att bland annat förbjuda Nato att ta in nya medlemmar, som Sverige och Finland. Man vill att Nato garanterar att man inte stärker sin närvaro i östra Europa. Vladimir Putin ska ha hotat med ”militärtekniska åtgärder” om kraven inte uppfylls.
I Sverige har man reagerat på det spända läget genom att skicka fler soldater och stridsvagnar till Gotland för att visa Ryssland att man inte kommer att lägga sig platt vid en eventuell rysk aggression.
Samtidigt har röster återigen höjts i svensk politik för att Sverige ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato (North Atlantic Treaty Organization).
Kronoberg för Fred och Alliansfrihet (KFA) är en lokal partipolitiskt och religiöst obunden förening med säte i Växjö. Där är man helt emot att Sverige ska gå med i Nato.
- Ryssland har en konflikt med Ukraina, men är inget hot mot Gotland och Sverige. Däremot ska Ryssland inte bestämma Sveriges säkerhetspolitik och vilka vi får samarbeta med. Vi säger samtidigt lika klart nej till ett svenskt Natomedlemskap. Att gå med i Nato skulle bara öka hoten mot Sverige och freden, säger ordföranden i föreningen, Ulf Nilsson.
- Sverige ska stå för en alliansfri politik, det är viktigt att vi slår vakt om det. Vi borde riva upp värdlandsavtalet med Nato. Det är inte i svenskt intresse att USA och Nato använder Gotland som bas för anfall mot Ryssland, det skulle öka risken att Sverige dras in i en stormaktskonflikt. I stället borde vi, som Finland, ha en lag som förbjuder att svenskt territorium används för anfall mot annat land.
- Upprustningen av kärnvapen är också oroande och påtryckningar från USA ska inte få hindra att Sverige skriver under FN:s kärnvapenförbud, lägger han till.
Ulf Nilsson har varit med i hemvärnet i Växjö i tio år. Han anser att det bästa för Sveriges del är att satsa på det egna försvaret och att hålla sig utanför Nato.
- Det är viktigt att ha ett starkt försvar. Jag är ingen pacifist och Sverige måste försvaras, så jag tycker att vi ska satsa på att ha ett starkt markförsvar och återinföra den värnplikt vi hade förr, förklarar Ulf Nilsson.
Ulf Nilsson gjorde sin värnplikt på I 11, Kronobergs regemente i Växjö, på 1970-talet. När kalla kriget var över avvecklades sedan I 11 helt 1997 och byggnaderna på kasernen har gjorts om till Företagsstaden I 11.
- Regementet i Växjö kunde ha varit kvar. Jag var emot nedläggningen av I 11, men jag skulle gärna se att det skapades ett nytt regemente här i Växjö, klargör Ulf Nilsson.
hans nilsson
- Jag är ingen pacifist och Sverige måste försvaras, jag tycker att vi ska satsa på att ha ett starkt markförsvar och återinföra den värnplikt vi hade förr, förklarar Ulf Nilsson. Foto: Hans Nilsson