NYHETER 2020-3-14 KL. 18:12

UF-företag erbjuder säkerhetspaket: ”Vår produkt ligger rätt i tiden”

Av Hans Nilsson

UF-företag erbjuder säkerhetspaket: ”Vår produkt ligger rätt i tiden”
Perya Khezri, Isac Rudeinius, David Snygg Nygren, Sali Amin och Edvin Eriksson på Katedralskolan i Växjö har i UF-företaget Safe & Sound tagit fram ett säkerhetspaket för ungdomar. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Rånen mot ungdomar har ökat rejält de senaste åren och fler i Växjö känner en otrygghet. UF-företaget Safe & Sound med elever på Katedralskolan har tagit fasta på det - de har skapat ett säkerhetspaket för ungdomar som ska förebygga brott och få fler att känna sig trygga. - Vår produkt ligger helt rätt i tiden, säger Perya Khezri, vd för UF-företaget.
Det är Edvin Eriksson, Perya Khezri, David Snygg Nygren, Sali Amin och Isac Rudeinius som går andra året på Ekonomprogrammet på Katedralskolan i Växjö som har UF(Ung Företagsamhet)-företaget Safe & Sound.

Den produkt de har tagit fram i UF-företaget är ett säkerhetspaket för ungdomar.
Ingen av dem har blivit utsatt för rån eller överfall, men de hör många i deras ålder prata om det och de känner av oron själva.
- När jag går hem från en fest en sen natt känner jag mig otrygg numera, jag är orolig att något ska hända, berättar Perya Khezri.
- Jag skulle inte känna mig säker om jag gick ensam en sen kväll genom Växjö, tillägger David Snygg Nygren.
Eleverna förvånas av att det inte har tagits fram fler säkerhetsprodukter riktade till ungdomar med tanke på det ökade antalet rån och den ökade otryggheten.

Här hittade de sin nisch. Säkerhet och trygghet börjar bli en av de frågor som allt fler svenskar prioriterar.
- Vår produkt grundar sig i att det finns en stor otrygghet bland unga idag och vi tror att vårt paket kan ge en känsla av trygghet och att den förebygga brott, förklarar Perya Khezri.

UF-företaget erbjuder ett paket med två saker. Det ena är en tygpåse med ett tryck på den amerikanske rapartisten Travis Scott, och med reflex på delar av trycket.
Till påsen finns en tygbit man kan ha både utanför och innanför påsen med texten ”Jag är larmad”. Tygpåsen har de själva låtit tillverka.
- Vi tror absolut att tygbiten som säger att man är larmad kan få gärningsmän att välja att inte begå brott, säger David Snygg Nygren.
Men om inte tygbiten hjälper så ingår det även larm i trygghetspaketet som de har beställt från England. De erbjuder två olika larm. Båda larmen ljuda i 135 decibel och innehålla en ultraviolett spray som gärningsmannen inte kan se, men som polisen kan se med UV-lampor.

Den billigare versionen kommer även att ha en illaluktande doft och den dyrare en unik DNA-kod kopplad till larmen.
- Ljudet från larmet är väldigt skarpt och högt. Om man blir utsatt och larmar kommer det skrämma gärningsmannen, tror David Snygg Nygren.
Nu ska de marknadsföra trygghetspaketet på mässor och marknader. De har redan varit ute på julmarknad i Växjö och i en paus i en Växjö Lakersmatch på Vida Arena och pratat om paketet.
- Vår målgrupp är främst ungdomar och vi tror att föräldrar kan vara intresserade av att köpa det här trygghetspaketet till sina barn, säger Perya Khezri.

hans nilsson


Perya Khezri, Isac Rudeinius, David Snygg Nygren, Edvin Eriksson och Sali Amin på Katedralskolan i Växjö har i UF-företaget Safe & Sound tagit fram ett säkerhetspaket för ungdomar. Foto: Hans NilssonPerya Khezri, Isac Rudeinius, David Snygg Nygren, Edvin Eriksson och Sali Amin på Katedralskolan i Växjö har i UF-företaget Safe & Sound tagit fram ett säkerhetspaket för ungdomar. Foto: Hans Nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU