NYHETER 2021-11-26 KL. 16:00

Tomas Eneroth anmäld för att ha tafsat på kvinna

Av Hans Nilsson

Tomas Eneroth anmäld för att ha tafsat på kvinna
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) från Växjö anklagas för att ha tafsat på en kvinnas rumpa under partikongressen nyligen. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

VÄXJÖ. Socialdemokraternas infrastrukturminister Tomas Eneroth från Växjö har anmälts av en kvinna för att ha tafsat på hennes bak vid partiets kongress nyligen i Göteborg. Det rapporterar Aftonbladet och flera andra riksmedier.
Socialdemokraterna i Kronoberg har utrett anklagelserna mot honom och går inte vidare med ärendet. Tomas Eneroth själv säger att han beklagar om han utsatt en person för obehag och att det inte var hans avsikt.
Den nye partisekreteraren i Socialdemokraterna, Tobias Baudin, säger att han ser allvarligt på anklagelsen. Han berättar att Kronobergsdistriktet har gjort en utredning och landat i att inte göra något mer.
– Det är aldrig okej att ta på någons kropp på ett oönskat sätt, vi tar alltid den här typen av anklagelser på allvar. Det finns ingen anledning att ifrågasätta kvinnans berättelse. Det här har utretts av partidistriktet som tycker att de har en bra bild av vad som har hänt, säger Tobias Baudin.

Det här ska, enligt Aftonbladet, ha skett på ett hotellrum på Gothia towers på kongressens näst sista dag, lördagen den 6 november.
Flera partimedlemmar befann sig i rummet, skriver tidningen. De hade samlats inför den stora avslutningsfesten.
När Tomas Eneroth gav en kvinnlig partikollega en kram i rummet ska han dessutom ha tafsat henne på rumpan. Enligt vissa källor ska Tomas Eneroth strukit sin hand över kvinnans rygg hela vägen ned till rumpan.
Dagen efter anmäldes Tomas Eneroths tilltag till partiet. En intern utredning inleddes i Kronobergs partidistrikt där den utsatta kvinnan och Tomas Eneroth ska ha fått redogöra för vad som hänt.

Tomas Eneroth har kommenterat händelsen i ett sms till Aftonbladet.
”Vid 18-tiden på lördagen träffades jag och ett flertal kongressombud inför middagen. På väg bort till min flickvän som satt någon meter därifrån hälsade jag på en kvinna med att, som jag menade och uppfattade det, lägga handen på ryggen på henne. Det hela gick på några sekunder och jag tänkte inte vidare på det”, skriver Tomas Eneroth och fortsätter:
”När jag dagen därpå fick höra att jag rört henne på ett sätt som uppfattades som opassande träffades vi och pratade om vad som hänt. Jag bad om ursäkt, förklarade att det inte var min avsikt och var samtidigt tydlig med att det är viktigt att man tar upp och diskuterar händelser som upplevs som obekväma eller otillbörliga. Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag. Det har aldrig varit min avsikt. Detta har jag också framfört till henne”, skriver Tomas Eneroth.






hans nilsson