NYHETER 2021-7-3 KL. 17:27

"Tiden för reflektion på arbetsplatsen är helig"

Av Hans Nilsson


Mats Ekenstam, krönikör. Foto: Pressbild


Min känsla är att vi lever i ett uppgiftsorienterat samhälle som påverkar oss mycket på våra respektive arbetsplatser. Jag har mött flera människor från olika företag som upplever att det ofta är brandsläckning som pågår dagligen i deras respektive yrkesroller. Samma uppfattning har jag fått oavsett om det är högre chefer eller personer på andra befattningar.
Det kan skapa känslan av otillräcklighet och även leda till att företaget inte får ut det bästa av sina medarbetare. Utrymmet att få stanna upp och reflektera finns inte, utan det är bara ett berg av olika uppgifter som skall levereras.
Om jag ser tillbaka på mig själv och mina tidigare roller så finns det en tydlig period när jag var kundrelationschef på ett it-företag för 20 år sedan.
Mitt eget kontrollbehov, känslan av att passa in och vara förtjänt av rollen gjorde att jag inte kunde slappna av på samma sätt som idag. Jag tog på mig helt fel saker som ledare, ville visa att jag var duktig och jobbade ibland dygnet runt kändes det som.
Vi hade även kunder i hela världen så olika tidszoner byggde upp volymen av olika uppgifter som skulle lösas.
Vid den tidpunkten var jag mindre trygg som ledare och min verktygslåda innehöll inte så många verktyg för att jag skulle förstå hur människor jobbar bra tillsammans.
Min närmaste chef var troligen inte heller helt trygg i sin roll vilket inte underlättade situationen. Bolaget var även börsnoterat vilket skapade ännu högre tryck på leverans och kortsiktiga resultat. Min uppfattning var att vi aldrig stannade upp och reflekterade, vi körde bara på.
Idag vet jag bättre. Jag tror verkligen att de företag som vill bygga för framtiden och har en tydlig strategi för reflektion får ut det bästa av medarbetarna och samtidigt lyfter hela företaget.
När man får tid att reflektera bryts vardagliga mönster, nya idéer får möjlighet att komma fram och medarbetarna får nytt syre.
Låt det ske ofta och gärna i skiftande miljöer. Reflektera själv eller i grupp där ni tillsammans gör varandra och företaget bättre. Mitt tips är även att avsätta schemalagd reflektionstid på din arbetsplats, låt den vara helig.
Sommar och semester är också en bra tid för personlig reflektion, använd den till att reflektera om du befinner dig på en arbetsplats där det ges utrymme till utveckling, delaktighet och glädje.