NYHETER 2020-6-22 KL. 09:51

Stort lyft för Funkibator mitt i krisen - prisas med 150 000

Av Hans Nilsson

Stort lyft för Funkibator mitt i krisen - prisas med 150 000
Funkibator i Växjö, med ordförande Pia Hammargren, har fått 100 000 kronor av Skandias stiftelse Idéer för livet och av Nordea fick de utmärkelsen ”Årets funkoprenör” och 50 000 kronor. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Funkibator i Växjö har drabbats hårt av coronakrisen - men den senaste tiden har varit ett stort lyft för den ideella föreningen. Först fick man 100 000 kronor av Skandias stiftelse Idéer för livet och sedan delade Nordea ut utmärkelsen ”Årets funkoprenör” och 50 000 kronor.- Jättekul, det känns helt fantastiskt att vi får den här uppmärksamheten nationellt, säger Pia Hammargren, ordförande på Funkibator.
På det gamla mästeriet på Infanterivägen på Söder i Växjö finns en helt unik verksamhet med Nätverket SIP och Funkibator.
De driver ett aktivitetshus på 1 150 kvadratmeter med runt 45 anställda, 30 av dem har någon form av funktionsnedsättning.
Aktivitetshuset öppnade för fem år sedan. Där har man bland annat en egen arbetsmarknadsverksamhet för personer med funktionsnedsättning. Aktiviteterna har ställts om nu och görs digitalt på olika sätt istället.
Man har ett eget bokförlag, Funkibator förlag, som ger ut barnböcker med funktionsnedsatta i rollerna.

Under våren har corona satt stopp för aktiviterna, sedan dess jobbar flera hemifrån. Verksamheten går på sparlåga och det finns en viss oro för finansieringen framöver.
- Vi vet ju inte hur det ser det ser ut ekonomiskt i höst, vad som blir över i pengar och bidrag till ideella föreningar. Men vi tror att vi kan lösa det på ett eller annat sätt, säger Pia Hammargren.
- Samtidigt har corona inneburit att vi har jobbat hemifrån och att vi jobbar mer med digitala lösningar nu som kan vara bra för oss, lägger hon till.
Så det är ingen tvekan om att de totalt 150 000 kronor de nu fått på kort tid kommer extra väl till pass,

Från Skandias stiftelse Idéer för livet, får de 100 000 kronor som ska stödja Funkibators innovationsverkstad. I ett år ska idérika unga och unga vuxna som själva har funktionsnedsättningar eftersökas. Här kommer Funkibator själva dessutom gå in och satsa 100 000 kronor.
Nordea delar ut 50 000 kronor till Funkibator för priset som Årets Funkoprenör. Det är ett helt ny instiftat pris och det delas ut till en entreprenör eller ett företag som genom sin affärsidé främjar olikheter hos människor.
- De här pengarna kan betyda olika steg i utvecklingen för oss och många nya satsningar, tror Pia Hammargren.

Men det handlar inte enbart om pengarna, betydelsen av dessa utmärkelser går inte att underskatta.
- Här är det vi som är målgruppen som får utmärkelser och som uppmärksammas och inte personer som jobbar för målgruppen på olika sätt, vilket det brukar vara annars. Därför är det här extra speciellt och superroligt, säger Pia Hammargren.
- Vi är ett helt unikt team av olika föreningsmänniskor här på aktivitetshuset, vi fokuserar på det som är roligt och det ger energi och idéer. Det skapar synergieeffekter.
Pia Hammargren pekar på att man inte har lika starka röster i funkisrörelsensom som i andra grupper som inkluderas i mångfaldsbegreppet.
- För många funktionsnedsatta krävs det så mycket jobb och ansträngning för att klara vardagen, man har ingen ork kvar för att göra sin röst hörd.
Men det gäller inte Pia Hammargren. Hon är full av kamplust och energi och hon en oerhört viktig kugge i maskineriet på Funkibator. Dessutom är hon inte rädd för att höja rösten.

Pia Hammargren berättar att hon som rullstolsburen ibland blir osynliggjord och att det är lite si och så med tillgängligheten på teatrar och restauranger.
- Det här speglar verkligheten i stort. Man bemöts annorlunda, men det beror oftast på okunskap, säger hon.
Samtidigt handlar inte Funkibators verksamhet om att peka på brister i tillgängligheten eller attityden till funktionsnedsatta.
- Vi menar att alla människor har någon form av funktionsnedsättning, men den är inte alltid synlig. Men vi bryr oss inte så mycket om diagnosen på folk, vi försöker se till den enskilda personen och vi vill förändra och förbättra för den enskilda människan, förklarar Pia Hammargren.
Med de här pengarna Funkibator har fått kan man fortsätta ta fram mer böcker, spel, utbildningsmaterial, hjälpmedel och träningsutrustning under 2020 och 2021.

Funkibator har ett stort nätverk av illustratörer, formgivare, konstruktörer och ekonomer över hela landet.
Nu hoppas Pia Hammargren att man kan hjälpa ännu fler personer att förverkliga sina drömmar och idéer. Man söker nu att nå fler människor med funktionsnedsättningar som psykisk ohälsa, rörelsenedsättning, neuropsykiatriska nedsättningar, synnedsättning, hörselnedsättning och långvarig smärta.

hans nilsson



- Det känns helt fantastiskt att vi får uppmärksamhet nationellt, säger Pia Hammargren, ordförande på Funkibator. Foto: Privat



Man har ett eget bokförlag, Funkibator förlag, som drivs av Pia Hammagren och som ger ut barnböcker med funktionsnedsatta i rollerna. Foto: Hans Nilsson