NYHETER 2020-9-7 KL. 00:19

”Socialt utanförskap får unga att gå med i kriminella gäng”

Av Hans Nilsson

”Socialt utanförskap får unga att gå med i kriminella gäng”
Socialdemokraternas kommunalråd i Växjö, Malin Lauber, anser att man måste titta på vad det är som gör att unga män i bland annat Araby går med i kriminella gäng.. Foto: Pressbild

VÄXJÖ. Socialdemokraternas kommunalråd i Växjö, Malin Lauber, tror att socialt utanförskap är ett av många skäl till att unga hamnar i kriminella gäng. - Man känner en bitterhet mot samhället och väljer att gå med i kriminella gäng för att få samhörighet, säger Malin Lauber.
Pernilla Wikelund i Sverigedemokraterna i Växjö anser att stora volymer av invandrare under flera år är en stor del av förklaringen till mordförsök, skjutningar och bråk mellan kriminella gäng i Araby.
Socialdemokraternas toppnamn i Växjö Malin Lauber har en annan bild.
- Sverigedemokraterna har alltid samma svar vad det än gäller, jag vill inte kommentera det mer än så. Men det är en tråkig utveckling nu i Växjö och Araby och vi måste stävja det. Polisen och kommunen tryggar upp i området, säger Malin Lauber.
- På kort sikt är det väldigt viktigt att ta fast de kriminella och sätta dem bakom lås och bom. De måste dömas snabbare också. Sedan vet jag inte om jag tror på att hårdare straff ger effekt.

På längre sikt menar Malin Lauber att man måste titta på vad det är som gör att unga män i bland annat Araby går med i kriminella gäng.
- De har inget jobb, de kommer inte in på gymnasiet och de känner ingen samhörighet med samhället i övrigt. Det kan vara det sociala utanförskapet som gör att de känner bitterhet och går med i kriminella gäng. Vi måste göra något åt, men det är ingen quick fix, förklarar Malin Lauber.

Trots flera personrån i olika delar av Växjö i sommar och kriminella gäng som krigar tycker inte Malin Lauber att Växjö är en otrygg stad.
- För gemene man är Växjö en trygg stad. Den upplevda otryggheten har ökat, och det måste vi ta på allvar, men jag känner mig trygg. Jag skulle kunna gå ensam genom Växjö om natten utan att känna mig otrygg, säger Malin Lauber.



hans nilsson