NYHETER 2020-10-17 KL. 18:18

Socialchef slår larm: ”Fler barn och unga kriminella i Växjö”

Av Hans Nilsson

Socialchef slår larm: ”Fler barn och unga kriminella i Växjö”
- Under mina tolv år som chef i Växjö har det aldrig varit så många barn och unga i en destruktiv miljö med droger och kriminalitet som nu, säger Per Sandberg, förvaltningschef på arbete och välfärd på Växjö kommun. Foto: Alexander Hall

VÄXJÖ. Fler och fler barn och unga blir kriminella i Växjö och vissa föräldrar nekar insatser för de kriminella barnen. Den bilden ger socialchefen i Växjö kommun, Per Sandberg.
- Det går åt helt fel håll. Kriminaliteten går ned i åldrarna, vi har barn i mellanstadieålder i Växjö med ett kriminellt beteende. Det här måste brytas, säger Per Sandberg.
Barn och unga dras in i kriminella gäng, men föräldrarna säger nej när myndigheterna vill sätta in insatser för deras kriminella barn.
Så ser det ut i Växjö kommun där Per Sandberg är förvaltningschef på arbete och välfärd.

Han anser att problemet med barn och unga som hamnar i kriminalitet i Växjö är större än någonsin.
- Under mina tolv år som chef i Växjö har det aldrig varit så många barn och unga i en destruktiv miljö med droger och kriminalitet som nu. Växjö har ju vuxit de senaste åren och vi ser större segment av kriminella gäng med unga, förklarar Per Sandberg.
- Det är en tydlig ökning av barn och unga med ett kriminellt beteende. Redan på mellanstadiet har vi barn som har utvecklat ett kriminellt beteende.
- Man bryter mot lagen på olika sätt. Det kan handla om personrån, utpressning av elever på skolor och försäljning av droger. Det här måste brytas, men då krävs det insatser, lägger han till.
Socialtjänsten kämpar ofta i motvind med att hantera grovt kriminella barn och unga. Detta eftersom insatserna oftast är frivilliga och både de unga och deras föräldrar ibland är svåra att motivera.
- Det är inte myndigheternas ansvar att bryta det här egentligen. Utan det är ju föräldrarna som måste ta ansvar för sina barn så att de inte hamnar i kriminalitet, påpekar Per Sandberg.
- Men det finns föräldrar som inte går med på några insatser för deras kriminella barn. De vägrar att acceptera att deras barn är kriminella. Eller så tar de inte problemet på allvar. Då kan det bli tal om tvångsomhändertagande av barnet enligt LVU om miljön i hemmet inte är bra och om barnet agerar aggressivt.
LVU, Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga och socialtjänstlagen är vad kommunen har att tillgå om ett tvångsomhändertagande blir aktuellt. LVU reglerar tvångsomhändertagande av unga under 18 år och i vissa fall även av unga under 20 år.
- Socialtjänsten gör en bedömning om ett tvångsomhändertagande och vad som ska göras, men det är alltid Förvaltningsrätten tar beslutet om tvångsomhändertagandet, förklarar Per Sandberg.
- Men frågan är om det verkligen är LVU och socialtjänstlagen som ska möta de här problemen med fler barn och unga som blir kriminella, lägger han till.
Det finns socialchefer i Sverige som anser att det behövs skarpare insatser med mer tvång när unga begår brott och att insatser borde kunna vara obligatoriska även utan samtycke.
- Det här med hårdare tag är en svår fråga. Det finns både för- och nackdelar med det. Men jag tycker ändå att vi i Växjö jobbar bra med barn och unga i kriminalitet, och att vi är väl förberedda i dagsläget.
- Vi har ett bra samarbete mellan polis, socialtjänst och skola och träffar varandra regelbundet och diskuterar, säger Per Sandberg.



hans nilsson