NYHETER 2020-3-24 KL. 08:42

Smittorisk: ”Alla har ett gemensamt ansvar för att laget ska må bra”

Av Hans Nilsson

Smittorisk: ”Alla har ett gemensamt ansvar för att laget ska må bra”
Mats Ekenstam, krönikör. Foto: Hans Nilsson

I mitt ledarskap har jag ofta pratat om smittorisken med olika beteenden. Du kan smitta din omgivning med positiva och negativa känslor.
I rollen som kollega, förälder, eller god vän gäller samma smittorisk. Du läcker vad du tänker och känner. Genom att vara medveten om och ta ansvar för vilka signaler du sänder ut skapar du en tydlighet runt din egen person och din omgivning.

Den psykologiska effekten kan vara större än du tror. Exempelvis en arbetsplats där någon får en negativ känsla runt något som har hänt.
Personen i fråga smittar av känslan på sina kollegor och tänker inte på hur övriga uppfattar situationen. Arbetsmoralen och fokuset försämras när ”gräddtårtan” landar i alla andras knä. Problemet blev plötsligt betydlig större än det behövde bli, det var kanske inte så farligt?
Alla behöver en ventil i form av en kollega, chef, partner, vän som man kan prata med. Givetvis ska man kunna prata om problem och utmaningar på arbetsplatsen, men det viktiga är att välja rätt tillfälle och till vem.
Omvänt ger du energi till din omgivning om du delar med dig av en positiv känsla. I alla formeringar av grupper kan man lyfta eller sänka känslan i ett lag.
Arbetslaget, fotbollslaget eller familjen, det finns många olika lag. Det finns någon som mår bra, någon annan som mår sämre. Alla har ett gemensamt ansvar för att laget ska må bra, man vinner och förlorar tillsammans.

I ett samhälle med dagens utbud av sociala medier ökar smittorisken ännu mer. Genom att sprida saker som skapar negativa känslor hos andra ökar oro och ångest. Gör det motsatta och skapa en positiv smittoeffekt hos dig själv och dina medmänniskor istället.
Det är så enkelt att smitta positiva saker. Ett vänligt ord, glada ögon, eller bara en hälsning skapar band mellan människor. Sociala medier kan vara en bra plattform om man använder det på ett schysst sätt för att smitta bra saker.
Det finns verkligen många möjligheter att smitta av sig känslor som skapar en positiv atmosfär till omgivningen. Alla har ett ansvar, nu ser vi till att det sker mer ofta!
PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter