NYHETER 2021-7-10 KL. 17:50

Skogsdag utanför Hjortsberga

Av Josefin Petersson

Skogsdag utanför Hjortsberga
Bröderna Oliver och Tim Pettersson driver tillsammans Norbergs Skog och Maskin AB och var på plats under skogsdagen för att visa upp sin Malwa. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Malwa bjöd in till skogsdag utanför Hjortsberga tillsammans med Katam och Norbergs Skog och Maskin AB. Besökarna tog del av både maskinvisning, ny teknik för att mäta skog och de bjöds på hamburgare.
Malwa anordnade en skogsdag utanför Hjortsberga för att visa maskinerna i första hand, men också visa skogsägare och andra maskinintresserade vilken teknik som finns för att hugga och köra ut virke på ett så skonsamt sätt som möjligt. Malwa har tillverkat skogsmaskiner sedan 2009 och deras maskiner är endast 1,95 meter breda.
– För oss handlar det om att vi vill ha mer skog kvar i skogen, genom att du tar så lite träd som möjligt för att komma fram men ändå gör det rationellt, säger Erik Östergren, säljare på Malwa.
Temat för skogsdagen i Hjortsberga var precisions gallring, det betyder att man ska hitta de bästa träden som ska vara kvar till det behovet som markägaren har, till exempel att producera mest volym per hektar, bäst kvalité eller trädslagsfördelning.
Även Norbergs Skog och Maskin var inbjudna till skogsdagen för att visa upp sin Malwa, som är en kombi och kan byggas om på max 15 minuter från en skördare till en skotare. Företaget drivs och ägs av bröderna Tim och Oliver Pettersson, de har drivit företaget tillsammans i ett års tid.
– Sommaren är lågsäsong för gallringen eftersom saven går i träden och då blir det mer anläggningsarbeten. Vi vill heller inte vara låsta till en sak utan gör lite av allt, säger Tim Pettersson, delägare i Norbergs Skog och Maskin AB.
Även det svenska företaget Katam som funnits i fem år var inbjudna för att visa upp sin nya teknik för mätning av skog. I deras app Katam Forest kan du enkelt med din mobil filma din skog och sedan räknar appen ut hur mycket skog du har framför dig. Du kan dessutom mäta genom att flyga över din skog med en drönare.
– Man öppnar appen och så filmar man, sedan kan man tona ner videon och då bearbetar appen materialet och får fram cylindrar i stället. Då får man fram storleken på träden och var de står. Genom en knapptryckning får man ut en pdf som kan skickas till kunden, säger Anton Holmström, medgrundare till Katam.
Enligt Anton Holmström är vi i Sverige bekväma och litar på virkesköparna att arbetet har utförts på det sätt som var tänkt. Vid gallring mäter man varken före eller efter, skogsägarna får bara veta vilken volym, medelstam som har gallrats bort och hur mycket pengar de får in på kontot. I andra länder är man mer affärsdrivna och Katams största marknad finns i Sydostasien, Brasilien, Chile och Sydafrika.
– Jag är övertygad om att vi kan öka avkastningen på svenskt skogsbruk med 15%, men det är ingen som lyssnar på oss utan bara virkesköparna. Jag tror många skogsägare tycker det är komplext, men nu kan de filma med mobilen när de ändå plockar svamp, så kan vi ta fram rapporter som visar om det är dags att gallra eller slutavverka, säger Anton Holmström, medgrundare till Katam.



Josefin Petersson


Erik Östergren är säljare på Malwa, som var huvudarrangörer för skogsdagen. Foto: Josefin Petersson



Anton Holmström är medgrundare till Katam och visade under skogsdagen upp deras nya teknik för mätning av skog. Foto: Josefin Petersson