Klik venligst
NYHETER 2020-3-5 KL. 10:12

Skadegörelse för flera 100 000 på Vislandaskolan: ”Vi måste få slut på det här”

Av Hans Nilsson

Skadegörelse för flera 100 000 på Vislandaskolan: ”Vi måste få slut på det här”
- Det kostar flera runt 100 000 kronor för Allbohus varje gång när de ska i arbete och ordna nytt glas, förklarar Per Gustafson, beredskaps- och säkerhetsstrateg på Alvesta kommun.. Foto: Privat

VISLANDA. Sedan i somras har Vislandaskolan vid flera tillfällen drabbats hårt av skadegörelse med krossade fönsterrutor och även inbrott.
- Vi måste få slut på det här. Det kostar Allbohus flera runt 100 000 kronor per tillfälle och stör undervisningen på skolan, säger Per Gustafson, beredskaps- och säkerhetsstrateg på Alvesta kommun.
Det verkar som att ett gäng som bara ute för att orsaka skadegörelse härjar i Vislanda.
De senaste veckorna har ett 20-tal fönsterrutor på Vislandaskolan, en F-9-skola, krossats av okända gärningsmän.
Man har även slagit sönder ett 20-tal glas på den gamla IOGT-villan i Vislanda.
Dessutom har glasrutor på matsalen krossats. Förra helgen skedde det har skett inbrott på skolan där man har gått ned i källaren och stulit en brandsläckare.

Det började sommaren 2019. Då vandaliserades en dansk buss i Vislanda och i samband med det slogs flera fönsterrutor sönder på Vislandaskolans matsal.
- Det här kostar flera runt 100 000 kronor för Allbohus varje gång när de ska i arbete och ordna nytt glas. På sikt kommer det generera hyreshöjningar på fastigheten, förklarar Per Gustafson.
Som ansvarig för beredskaps- och säkerhetsfrågor på Alvesta kommun har Per Gustafson fått de här händelserna på sitt bord. Han ser mycket allvarligt på det här.
- Det är så destruktivt och det gynnar ju ingen att slå sönder och förstöra. Nu pågår det en polisutredning och det kommer in tips dagligen till polisen, men det är långt till en fällande dom och skadeståndskrav, säger Per Gustafson.
- Vislanda är en liten ort och de här skapar otrygghet. Det är otroligt mycket snack om det nu, det skadar skolarbetet på Vislandaskolan.

Matsalen på Vislandaskolan har fått okrossbara glas av i skyddsklass 3 efter senaste skadegörelsen där. Det är samma typ av glas som finns på polisstationer.
- Det är så hårt glas att det inte ska gå att krossa det. I en förlängning är det meningen att vi ska byta ut glaset på alla skolor i kommunen. På sikt lönar det sig eftersom det här glaset står emot vandalisering, säger Per Gustafson.
hans nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter

SENASTE NYTT

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER