NYHETER 2021-5-11 KL. 12:47

”Självklart spökar det på Teleborgs slott”

Av Hans Nilsson

”Självklart spökar det på Teleborgs slott”
- Självklart spökar det på Teleborgs slott och i slottsparken, och det berättar jag om på mina vandringar. Spökena vill att allt sköts på rätt sätt på slottet, förklarar Vibeke Hyltén Cavallius. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 25 april höll Vibeke Hyltén Cavallius i två berättarvandringar i slottsparken vid Teleborgs slott. Nästa chans att vara med på en vandring blir helgen den 29 och 30 maj.
- Det blir spännande berättelser om spöken och nya rön om slottet som man inte kan läsa om i turistbroschyrer och böcker, utlovar Vibeke Hyltén Cavallius.

Teleborgs slott är en av de mest kända symbolerna för Växjö stad, men frågan är om Växjöborna känner till så mycket om dess historia.
En som kan mycket om slottets historia är Vibeke Hyltén-Cavallius. Hon har bland annat skrivit en sagobok som utspelar sig på Teleborgs slott, ”Sagan om hur två små vanliga skogstroll blev två små ovanliga slottsspöken” med illustrationer av konstnärinnan Kerstin Posse.
- Teleborgs slott är byggt av tegel, granit och kärlek. Greve Fredrik Bonde byggde slottet som en morgongåva till sin unga hustru Anna Koskull som bodde på godset Engaholm i Alvesta. Det är ett sagoslott inspirerat av de medeltida slott Fredrik Bonde hade sett när han reste runt i Europa, berättar hon.
- Slottet, domkyrkan och simhallen är ju Växjös starkaste symboler. Slottet stod färdigt 1900, och det är inte många städer som har ett så ungt slott så nära centrum heller.

Att det spökar på slottet, och i slottsparken där fem hundar som tillhörde slottets ägare ligger begravda, råder det inga tvivel om, enligt Vibeke Hyltén Cavallius.
- Självklart spökar det på Teleborgs slott och i slottsparken, och det berättar jag om på mina vandringar. Alla slott med lite självaktning har spöken. Spökena vill att allt sköts på rätt sätt på slottet, förklarar hon.
Via sitt företag Ad Metam tar Vibeke Hyltén Cavallius uppdrag som berättare, inte bara i Teleborgs slottspark.
Hon har haft berättarvandringar i flera år inne på Teleborgs slott, och hon erbjuder även guidningar och skräddarsydda berättaruppdrag i Åsnens Nationalpark och på Getnö.

Förra året när pandemin slog till bestämde hon sig för att flytta utomhus i slottsparken med berättandet i samarbete med Teleborgs slott. Det gick bra att hålla avstånd och hon fick mycket bra respons.
Vibeke Hyltén Cavallius är en erfaren berättare. Hon har varit reseledare, är utbildad lärare i spanska, engelska och svenska och har varit utbildare på Röda korset. Dessutom har hon gått högskoleutbildningen Muntligt berättande i teori och praktik, som genomfördes av Gotlands högskola och Ljungby Sagomuseum.

På berättarvandringarna nu är det bara tillåtet med åtta personer, enligt rådande restriktioner och med förbokning, plus Vibeke Hyltén Cavallius själv.
På de vandringar hon höll i vid slottet den 25 april var det sex deltagare plus hon själv klockan 11.00 och åtta anmälda klockan 1400 där två deltagare inte dök upp.
Nästa berättarvandring sker lördagen den 29 maj och söndagen den 30 maj. Då bli det två vandringar båda dagarna, klockan 1400 och 15.15. Men det kommer att bli fler datum i slottsparken i sommar.
- Vi kommer att ha berättarvandring en eftermiddag varje vecka i sommar. Det är inte klart än vilken dag det blir. Är man en grupp på åtta personer kan man dessutom boka mig när som helst för berättarvandring i slottsparken.

På vandringen, som varar en timme, berättar hon bland annat om morgongåvan från Fredrik Bonde, om vilka personer som har bott på slottet och vad slottet har använts till. Man går upp till grindstugorna där gården Tuvan låg och där Esaias Tegnér bodde under sitt första år som biskop i Växjö. Där får man höra historien om det stora brödupproret. Dessutom besöker man hundkyrkogården.
- För mig som berättare ger det en sådan glädje att få förmedla något som människor kanske inte kände till och att ge dem nya upplevelser, säger Vibeke Hyltén Cavallius.


hans nilsson


- Teleborgs slott är ett sagoslott byggt av tegel, granit och kärlek. Greve Fredrik Bonde byggde slottet som en morgongåva till sin unga hustru Anna Koskull som bodde på godset Engaholm i Alvesta, berättar Vibeke Hyltén Cavallius. Foto: Hans Nilsson



Att det även spökar i slottsparken där fem hundar som tillhörde slottets ägare ligger begravda råder det inga tvivel om, enligt Vibeke Hyltén Cavallius. Foto: Hans Nilsson