NYHETER 2020-7-27 KL. 10:00

Sitt ner med Tegnell på Kafé de luxe

Av Anders Jönsson

Sitt ner med Tegnell på Kafé de luxe
Med statsepidemiolog Anders Tegnells ord i tanken skapade Samdri Vairagi och övriga på Kafé de luxe "Tegnell Night Club". Foto: Anders Jönsson

VÄXJÖ. Går du runt i centrala Växjö har du kanske sett affischer prydda med statsepidemiolog Anders Tegnells ansikte och orden ”Tegnell Night Club”. Bakom ligger Kafé de luxe. - Det är lite dubbel mening med att ha han på affischerna, för samtidigt som vi vill ha roligt och gå på nattklubb så måste vi hålla distans. Och ser man honom blir man påmind om att man ska göra det, säger Samdri Vairagi på Kafé de luxe.
Det är speciella tider och det märks överallt i samhället. För restauranger och krogar har det varit en svår tid med stora omställningar. Ett ställe som klarat omställningen väl är Kafé de luxe i centrala Växjö.
- Allt som vanligtvis har med dans och föreläsningar är det inget av nu. Det har varit en stor omställning. V kan inte ta emot lika mycket folk längre. Det blir snabbare fullt, det tror jag alla känner av. Speciellt nu när man tagit bort 30-40 procent av alla platser, säger Samdri Vairagi som driver Kafé de luxe tillsammans med Nils och Gustav Hector.

Men det känns som ni var väldigt snabbt ute med att anpassa verksamheten efter den nya verkligheten?
- Ja, det var vi nog. Det var mycket fram och tillbaka först. Men vi är, på gott och ont, vana vid att byta koncept ganska ofta
- Vi tycker att det är roligt när nya saker händer, vi har blivit vana vid förändring. Och våra anställda är väldigt duktiga och tålmodiga. Gustav och Nils är också väldigt kreativa, de har inte kunnat stå ut med ett och samma koncept en längre tid. Det ligger i grunden att det ska vara förändring, så det har nog varit till vår fördel.
Det är så idén om Tegnell Night Club kommit fram.
- Även om det varit en jobbig tid så får kreativiteten fått flöda, och det är ju kul. Det var så Tegnell Night Club kom fram.

Det är fredagar och lördagar som nattklubben är öppen och Kafé de lux har fått till en speciell upplevelse.
- Här hos oss ska alla sitta. Man får inte stå upp och dricka eller äta. På sena kvällar när man kommer hit så har vi en värd i dörren som kollar hur stort sällskapet är, så har vi en hovmästare som jobbar tillsammans med värden som letar upp ett bord. Hovmästaren följer sedan sällskapet till bordet. Där får de beställa via en app, Happyorder.
På plats finns också en ”sit down-DJ”.
- Eftersom gästerna inte får stå känns det konstigt att DJ:n ska göra det. Det blir lite lugnare musik. Ibland ser man folk som ändå försöker dansa, men det var mest i början. Nu har gästerna vant sig lite vid situationen och har en större förståelse.

Hur har responsen varit från gästerna?
- Jag tror jättemånga är jätteglada för att vi har öppet. Det har märkts mycket under Coronan hur viktigt det är för oss människor med det sociala livet, att gå restaurang eller kafé. Det är en naturlig sak och när man inte kan göra det i samma utsträckning så märker man hur viktigt det är att vi finns.
Så länge Coronaepidemin pågår kommer Kafé de luxe att köra på samma koncept. När allt är över har Samdri Vairagi en liten dröm.
- Kanske kan Tegnell komma och DJ:a när allt är över, vi har en affisch redo. Det är kanske läge att skicka en förfrågan till honom när allt det här är över.
anders jönsson