NYHETER 2020-6-17 KL. 14:19

Scapa och Hall Miba i unikt samarbete

Av Hans Nilsson

Scapa och Hall Miba i unikt samarbete
Mikael Orava, till vänster, och Rasmus Svensson jobbar på Scapa i Alvesta. I och med det nya samarbetet mellan Scapa och Hall Miba lånades de ut till Hall Miba under våren. Foto: Privat

ALVESTA. Ett nytt och unikt samarbete har inletts mellan Hall Miba och Scapa i Alvesta. Företagen lånar och lånar ut personal av varandra när de har toppar och dalar. - Det är jättebra, fler företag borde testa det här, säger Mikael Orava på Scapa som lånats ut till Hall Miba nu i vår.
Det var i vintras innan coronakrisen slog till som de båda vd:arna på Scapa och Hall Miba i Alvesta råkade träffas på en innebandymatch och kläckte en idé där.
Varför inte låna personal av varandra i perioder? Det företag som lånar betalar lönen.
Dels ligger företagen bara ett par hundra meter ifrån varandra och dels har Hall Miba med 35 anställda och Scapa med 45 anställda olika toppar och dalar under året. Innan coronakrisen var det så i alla fall.

Hall Miba på Forsdalavägen är importörer, grossister och distributörer av bilvårdsprodukter och grillkol och strandstolar. Största kunderna är bensinmackar. Scapa på Fabriksgatan tillverkar sängar till affärer på den svenska marknaden.
- Våra säsongstoppar är normalt i januari-mars och i september-november. Hall Mibas är oftast under april-juli och december. Men i mars i år dog all vår tillverkning på grund av corona och vi permitterade en del personal. Det var ingen som köpte sängar då, förklarar Miika Porkola, produktionschef på Scapa.
Hall Miba hade däremot fullt upp i april och behövde personal till lagret. Eftersom företagen redan kommit överens om ett samarbete och Scapa inte hade jobb åt hela sin personal på heltid så lånade man ut två lagerarbetare till Hall Miba.

Mikael Orava och Rasmus Svensson har varit permitterade på 60 procent. De två nappade på erbjudandet att lånas ut till Hall Miba. Ola Håkansson, lagerchef på Hall Miba, är mycket nöjd med lösningen.
- Det har varit toppen. De har kommit två dagar i veckan och kört truck och plockat ordrar. Mikael Orava har ju jobbat hos oss tidigare på lagret. Båda har gjort liknande jobb på Scapa och är vana vid truckkörning, säger Ola Håkansson.
- Det här är en jättebra grej, förhoppningsvis kan vi låna dem i december igen. Vi är öppna för att låna ut personal till Scapa om vi kan avvara den och om någon i personalen är intresserad. Vi upplever ju att vi har olika toppar under året, och då kan vi ha nytta av varandra.

Nu har Mikael Orava och Rasmus Svensson återvänt till Scapa efter nära två månader på Hall Miba. Det var i måndags i förra veckan som Scapa behövde dem igen.
- Folk har börjat handla sängar igen, det började vi se i maj när vi plötsligt fick mycket att göra igen. Det går väldigt bra för oss nu och då måste vi ha vår personal. Så här brukar det inte se ut för oss i maj och juni, men nu är det corona som har gjort att det har blivit så här, säger Miika Porkola.
Han tycker att samarbetet med Hall Miba är lyckat.
- Det finns flera fördelar med att låna ut personal. De lär sig nya sätt att arbeta som vi kan ha nytta av när de kommer tillbaka till oss, de tycker det är roligt att få variation i arbetet och vi kan dessutom behålla personalen på det här viset, förklarar Miika Porkola.

För Mikael Orava var det en lite konstig känsla att vara på Hall Miba, han jobbade där för tre år sedan.
- I början av 2020 hade jag ju inga tankar på att jag skulle vara tillbaka på Hall Miba. Men det var roligt att vara där igen, jag bara hoppade in och jobbade. De kunde sätta mig var som helst, berättar han.
Mikael Orava blev uppsagd från Scapa under tiden jag var på Hall Miba. Men tack vare samarbetet hade han ett jobb att gå till.
- Nu är jag tillbaka på Scapa och har jobb fram till i augusti, med det här samarbetet är jättebra. Man kan få in en fot på ett annat företag och det kan leda till ett fast jobb, säger han.





hans nilsson



Mikael Orava , till vänster, och Rasmus Svensson på Scapa har varit permitterade på 60 procent. De två nappade på erbjudandet att lånas ut till Hall Miba, där de har jobbat två dagar i veckan under våren. Foto: Privat