NYHETER 2021-3-27 KL. 16:34

Säkerhetschefen: ”Vi behöver högre skydd i området”

Av Hans Nilsson

Säkerhetschefen: ”Vi behöver högre skydd i området”
Nya kommun- och stationshuset är sedan den 16 mars ett paragraf 3-område efter en ansökan av Växjö kommun hos polisen. Ordningsvakter kommer bland annat patrullera väntsalen och perrongerna för att skapa trygghet. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Det senaste året har det blivit problem med ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen på stationsområdet i Växjö. Nya kommun- och stationshuset är nu därför ett paragraf 3-område efter en ansökan av Växjö kommun hos polisen. Ordningsvakter kommer patrullera väntsalen och perrongerna för att skapa trygghet.
- Vi behöver högre skydd i området, och vi vill vara förberedda, säger Marcus Holmqvist, säkerhetschef på Växjö kommun.
Det nya kommun- och stationshuset vid Norra Järnvägsgatan börjar bli klart.
I mitten av maj flyttar kommunen in och i augusti ska stationsdelen, som förvaltas av Jernhusen, vara färdig för öppning.

Växjö kommun har tillsammans med Jernhusen och Trafikverket ansökt hos polisen om att det nya kommun- och stationshusområdet ska bli ett paragraf 3-område där ordningsvakter patrullerar.
Nyligen beviljade polisen den ansökan. Det gäller från den 16 mars i år och fram till den 15 mars 2024.
I polisens beslut skriver man att orsaken till ansökan om förordnande av ordningsvakter handlar om att allmänheten känner otrygghet på stationsområdet, enligt de trygghetsmätningar som gjorts.

Lokala aktörer har också rapporterat om problem med ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen på området.
Att ansökan beviljades innebär att Växjö kommun och Jernhusen tillsammans anlitar ordningsvakter i området för att skapa lugn och trygghet i området.
- Ordningsvakterna kommer att vara i väntsalen på plan 2 i stationsdelen och på perrongerna. Stationen öppnar ju inte förrän i augusti, förklarar Marcus Holmqvist.
- Men vi vet att det brukar kunna bli problem vid stationsområden, därför jobbar vi med att förbereda för det redan nu. Men vilka tider ordningsvakterna ska gå och antal vakter vet vi inte än och det kommer bli efter behov.
Det här är en kostnad som kommer till efter att kommunen flyttar ihop med stationen. Hur stor budgeten är för detta är inte klart än. Man delar kostnad med Jernhusen, och samarbetar med polisen kring ordningsvakterna.
- Växjö kommun har Securitas som upphandlad bevakningsleverantör, men Jernhusen har ett annat bolag så vi vet i dagsläget inte om vi kommer ha två olika bolag eller samordna oss på något sätt, förklarar Marcus Holmqvist.
Tidigare har Region Kronoberg haft paragraf 3-område på sina bussar vid stationsområdet.

Det har blivit problem med ökad otrygghet vid den tillfälliga stationsbyggnaden och i det området. Polisen har ökat sin närvaro där och det har även kommunen gjort.
- Det har blivit ett ställe där det samlas folk, mest ungdomar, och det finns indikationer på att det förekommer narkotikaförsäljning där. Polisen har gjort insatser och våra fältare och trygghetsvandrare har ökat sin närvaro för att pressa bort problemen, säger Marcus Holmqvist.
- Men vi har inte ansökt om att det nya stationsområdet med kommunhuset och stationsdelen ska bli paragraf 3-område på grund av de senaste månadens ökning av problem på den tillfälliga stationen. Utan ansökan är gjord utifrån den lägesbild som varit de senaste året vid stationen.
hans nilsson



- Den nya stationen öppnar inte förrän i augusti. Men vi vet att det brukar bli problem vid stationsområden, säger Marcus Holmqvist, säkerhetschef på Växjö kommun. Foto: Hans Nilsson