NYHETER 2020-7-10 KL. 13:58

Sagobygden är het: "Vi är på gång i Alvesta"

Av Hans Nilsson

Sagobygden är het:
- Intresset från hela Alvesta kommun för det muntliga berättandet är stort, så det känns spännande. Sagobygden är på gång i Alvesta, säger Lotta Welmsö, kommunikatör och producent för Sagobygden. Foto: Pressbild


ALVESTA. Sommar i Sagobygden i Alvesta känns hetare än på många år. Den stora nyheten i år är familjeberättandet som sker på olika sägenplatser - med både sanna och osanna historier.
- Vi är på gång i Alvesta, det finns ett stort intresse för det muntliga berättandet i kommunen, säger Lotta Welmsö på Sagobygden.
Det muntliga berättande har en mycket stark ställning i Ljungby kommun. Sagomuseet, som ligger mitt i Ljungby, är med varje år och arrangerar Sommar i Sagobygden för att sprida traditionen med det muntliga berättandet.
I Sagobygden ingår Ljungby, men även Alvesta kommun och Älmhults kommun. Sommar i Sagobygden började redan i maj i Alvesta och fortsätter en bra bit in i augusti.
Här erbjuds olika möjligheter att få njuta av den muntliga berättartraditionen.
- Det har varit en stor efterfrågan på berättandet i coronatider. Vi flyttar ut alla evenemang utomhus i år, förklarar Lotta Welmsö, kommunikatör och producent för Sagobygden.
Berättarpedagogerna från Sagomuseet i Ljungby har hand om familjebrättandet som sker vid olika skyltade sägenplatser i Alvesta kommun.
Den 18 juni var man vid sägenplatsen i Rosenlund, Skatelövs Hembygdsgård, den 9 juli vid Näcken i Blädinge och den 30 juli hålls familjeberättandet vid Karins sten, utanför Hjortsberga och den 16 augusti vid Tollberget.
- Sägenplatser är mytomspunna platser där det har hänt saker som folk i generationer har berättat om som kanske inte alltid är sanna, en del är sant och en del är bara otroligt
I Alvesta kommun finns ett tiotal såna platser, som exempelvis Trollberget vid Åsnens Nationalpark och Hulevik, berättar Lotta Welmsö.
Vid familjeberättandet är både barn och vuxna med och lyssnar. En del av dem passar nog på att vara med i fototävlingen, det är också en nyhet för året. Man uppmanas att ta bilder på sig själv vid sägenplatserna och skicka in till Sagobygden som lägger upp dem på Facebook och Instagram.
- Det är mycket gamla folksagor som har vandrat över tid och vi vill ju få folk att berätta och ta med sig den här traditionen. Idag kan man baka in nutida föremål som mobiltelefoner och trender i berättelserna, föreslår hon.
Dessutom finns det lokala berättare i Alvesta kommun som är med i Berättarnätet Kronoberg och som håller i berättandet på olika platser.
Nästa tillfälle för det lokala berättandet i Sommar i Sagobygden är den 28 juli vid kyrkoruinen i Blädinge. Den 11 och 15 augusti håller fyra berättargummor i ett berättande med musik Hallrups trädgård i Moheda.
- Intresset är mycket stort för sagoberättandet på de här lokala platserna. Jag tycker att intresset från hela kommunen för berättandet är stort. I höst ska vi ha samarbete med skolorna i Alvesta kommun via Skapande skola, så det känns spännande. Sagobygden är på gång i Alvesta, säger Lotta Welmsö.

Sagobygden med i Unescos register
Unesco - Förenta nationernas, FN:s, organisation för utbildning, vetenskap och kultur, har fått upp ögonen för Sagobygden.
Sedan november 2018 är Sagobygden nämligen upptagna på Unescos register över goda metodiska exempel på hur man kan arbeta för att trygga det immateriella kulturarvet, i Sagobygdens fall i det muntligt berättande. Det här har skett efter att den svenska regeringen nominerat Sagobyhgden till FN och Unesco.





En nyhet i Sommar i Sagobygden i Alvesta i år är familjeberättandet som sker på olika sägenplatser - med både sanna och osanna historier. Foto: Pressbild