NYHETER 2020-2-13 KL. 08:52

Sånger från 1200-talets Växjö framförs i domkyrkan

Av Hans Nilsson

Sånger från 1200-talets Växjö framförs i domkyrkan
Mathias Boström, chef för Smålands Musikarkiv, och Karin Strinnholm Lagergren på Linnéuniversitetet, är stolta över cd:n "Sigfridsofficiet från 1200-talet" som gjorts i samarbete med Sterling Records. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 15 februari i domkyrkan framförs gregorianska sånger som skrevs i Växjö för runt 800 år sedan till S:t Sigfrids ära. Vid konserten släpps en ny skiva med inspelningen av sångerna, som har producerats av Sterling Records i samarbete med Smålands Musikarkiv i Växjö.- Det här är sånger som har legat i dvala sedan början av 1500-talet, det känns hisnande, säger Mathias Boström, chef för Smålands Musikarkiv.
Mathias Boström ser stolt ut när han berättar om utgivningen av cd:n ”Sigfridsofficiet från 1200-talet” på Sterling Records.
Skivan finns att köpa först efter konserten klockan 16.00 till 17.30 i domkyrkan den 15 februari. Och det är en stor händelse i Smålands Musikarkivs historia, som har fått 400 exemplar att sälja totalt.
Det är inte varje dag de är med och producerar en skiva med gregorianska sånger framförda på latin och som kan nå hela den katolska världen.
- Den här skivan kommer få en internationell räckvidd. Det känns spännande och jättekul, säger Mathias Boström.

Skivan spelades in i Hemmesjö nya kyrka i höstas med Smålands Musikarkiv som producent. Vid inspelningen ledde Karin Strinnholm Lagergren, docent i musikvetenskap på Linnéuniversitetet, ensemble Gemma (Emelie Roos, Dorothea Knust och Kristin Jonzon) i sånger ur det äldre Sigfridsofficiet.
- Hemmesjö kyrka har en fin akustik och man får ett bra inspelningsljud. Kyrkan ligger dessutom en bit från vägen, förklarar Mathias Boström.

På inspelningen möts gregoriansk sång och vevliraspel av Johannes Geworkian Hellman, som anses vara en av Sveriges mest lovande unga musiker inom tidig musik och folkmusik.
- Vevlira är som en medeltida synt. Det går att välja mellan olika klanger och rytmeffekter samtidigt som man spelar melodin, förklarar Mathias Boström.
I Växjö domkyrka får man höra hur vevlira låter när Johannes Geworkian Hellman samarbetar med Ensemble Gemma. Recitatören Thomas Eklöf läser dessutom ur Sigfridslegenden och kammarkören Sankt Sigfrid medverkar i några av de gregorianska sångerna.

Sångerna på skivan ”Sigfridsofficiet från 1200-talet” är till Smålands apostel S:t Sigfrids ära och tillhör den äldst bevarade musiken i Sverige.
- De här sångerna har tillkommit i Växjö på 1200-talet, de skrevs av präster och munkar som jobbade där domkyrkan ligger idag. Men de har legat i dvala sedan början av 1500-talet i samband med reformationen. De blev tillgängliga först 2010 igen.
- Men man kan inte veta hur man sjöng de här sångerna på 1200-talet. Det här blir historiskt informerade framföranden, där man tar till sig den information som finns och gör en tolkning av den, säger Mathias Boström.


hans nilsson