NYHETER 2020-9-5 KL. 14:52

Rundgång flyttar in i Uffes Källare: ”Uffe hade varit stolt”

Av Hans Nilsson

Rundgång flyttar in i Uffes Källare: ”Uffe hade varit stolt”
För många Växjöbor som handlade skivor hos Uffe Ekerot på 80- och 90-talet är Uffes Källare laddad med minnen. Så är det även för Åskar Lilja.. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Skivbutiken Rundgång flyttar snart från innergården till Sandgärdsgatan 1 och till samma butikslokal där Uffes Källare startade i slutet av 80-talet.- Det här är så vackert. Uffe Ekerot hade varit stolt och glad över att se att hans ande lever kvar i lokalen, säger Åskar Lilja som jobbar på Rundgång.
Bondens Butik och Joels Ost har delat lokal i det som en gång i tiden var Uffes Källare, men nu flyttar de från Sandgärdsgatan 1 till Bullet Bar vid Kafé de luxe längre bort på Sandgärdsgatan.

När Dennis Lood, ägaren av Rundgång som sitter i Malmö, fick veta detta bestämde han sig för att flytta skivbutiken från innergården till butikslokalen i källaren på Sandgärdsgatan 1.
- Vi siktar på att öppna fredagen den 2 oktober. Vi kommer bygga om och byta skyltar så att vi får en ny front, men vi kommer ha öppet som vanligt från innergården ända till vi öppnar i den nya lokalen. Längre fram kommer det bli en invigning också med ett band som spelar kanske, berättar Åskar Lilja, som sköter Rundgångs butik i Växjö.

Rundgång har ända sedan man öppnade butik i Växjö 2016 använt Uffes Källare som tillägg i namnet: ”Rundgång i Uffes Källare”.
- Vi vill hylla Uffe Ekerot på det viset och låta hans själ leva vidare i lokalerna, förklarar Åskar Lilja, som var nära vän med Uffe Ekerot, som gick bort i maj 2015.
Nu blir det Rundgång i Uffes Källare på riktigt, och det är ingen liten sak för skivintresserade som har varit med sedan 1980-talet.

För många Växjöbor som handlade skivor hos Uffe Ekerot på 80- och 90-talet är Uffes Källare laddad med minnen. Så är det även för Åskar Lilja.
- Det här är så himla roligt, det är nog många Växjöbor som har minnen av att de gått ned i källaren på Sandgärdsgatan och köpt skivor. Uffe var en eldsjäl, han har betytt så mycket för Växjös musikliv. Han hade koll på smal musik också och gav tips på skivor till kunderna, säger Åskar Lilja.
- Runt 1990 började han ordna konserter i källaren och tog hit amerikanska och engelska band samtidigt som han hade skivaffären. Jag började hänga hos honom 1994 och jag hade min första konstutställning här i källaren.

Men det är trots allt inte av nostalgiska skäl som Rundgång flyttar.
- Det går bra för Rundgång, men det har inte varit jättelätt att få folk att hitta till oss via innergården. Nu blir Rundgång mycket mer synlig och tillgänglig, det är ju många som passerar här på Sandgärdsgatan och vi tror att det kommer bli ett lyft för oss att vara här, säger Åskar Lilja.


hans nilsson


- Det här är så himla roligt. Nu blir Rundgång dessutom mycket mer synlig och tillgänglig här på Sandgärdsgatan. Det kommer bli ett lyft för oss, säger Åskar Lilja. Foto: Hans Nilsson



Rundgång siktar på att öppna i källaren fredagen den 2 oktober. - Vi kommer bygga om och byta skyltar så att vi får en ny front, säger Åskar Lilja. Foto: Hans Nilsson