NYHETER 2021-1-13 KL. 16:41

Rolf har vigt sitt liv åt böcker: ”En livsstil att ha antikvariat”

Av Hans Nilsson

Rolf har vigt sitt liv åt böcker: ”En livsstil att ha antikvariat”
- Jag började samla på böcker redan när jag gick på gymnasiet. Det skulle vara svenska klassiker i originalupplaga, och det skulle vara häftade och oskurna exemplar, förklarar Rolf Maurin. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Rolf Maurin har vigt sitt liv åt böcker. På Antikvariat Classica på Linnégatan i Växjö ser man resultatet av hans passion. Här finns flera tusen böcker och det är allt ifrån Klas Östergren senaste roman till fackböcker i original från 1600-talet på latin.- Det är en livsstil att ha antikvariat. En antikvariatsbokhandlare avgår med döden, förklarar han med ett leende.
Rolf Maurin föddes i Eskilstuna för 72 år sedan. När han var tio år flyttade familjen till Tingsryd där hans pappa fått jobb som lärare och hans mamma fått en tjänst på biblioteket.
Han blev tidigt intresserad av att läsa böcker.
- Det var helt på eget initiativ jag började läsa böcker. Jag läste klassikerna, de gjorde ett starkt intryck på mig. Jag kände att de ökade förståelsen för livet och människan, minns han.
- Bra skönlitteratur är facklitteratur om livet. Man kommer nära andra människors innersta tankar och tar del av sånt man kanske själv inte har tänkt på eller vågat prata om med andra. Ta till exempel Machiavellis ’Fursten’ som kom på 1500-talet, den är lika aktuell i dag om hur makt kan utövas och maktens mekanismer.

Rolf flyttade till Växjö när han var 16 år och började på Katedral där han läste humanistisk linje.
- Jag började samla på böcker redan när jag gick på gymnasiet. Det skulle vara svenska klassiker i originalupplaga, och det skulle vara häftade och oskurna exemplar. Jag blev fascinerad av boken som objekt, och det är jag fortfarande, förklarar Rolf.
Efter gymnasiet väntade studier i engelska och franska 1970 på filialen till Lunds universitet i Växjö. Han fick jobb på biblioteket på universitetsfilialen och bestämde sig för att bli bibliotekarie.
Det blev två år på Bibliotekshögskolan i Borås, 1973 till 1975, och sedan ett kombinerat jobb på folkbiblioteket och gymnasieskolan i Mjölby. En tid han minns med glädje.
- Jag ville jobba med ungdomar och få dem att läsa böcker. Läsning utvecklar ungdomar. Särskilt när man är 16 till 19 år. De åren är man så formbar och nyfiken, säger Rolf.
- Jag var ansvarig för inköp av LP-skivor och på den här tiden var jag väldigt intresserad av musik. Det fanns bra skivaffärer även i Mjölby och jag minns att jag köpte skivor med Bob Dylan och Genesis bland annat. Folkbiblioteket hade kvalitetskrav på allt vi köpte in, berättar han.
Efter några år fick Rolf erbjudande om att bli gymnasiebibliotekarie i Vetlanda. Det passade honom perfekt eftersom han ville jobba med unga människor.

Det var dessutom i Vetlanda som Rolf inledde sin bana som antikvariatsbokhandlare för 25 år sedan.
Samtidigt som han jobbade som bibliotekarie öppnade han Antikvariat Classica på Storgatan i Vetlanda.
Men han och hans fru ville tillbaka till Växjö där deras rötter finns. Därför flyttade han även sitt antikvariat till Linnégatan 21 i Växjö för 16 år sedan.
Nu är han pensionär sedan några år, men det är inget sysslolöst liv han lever. Rolf jobbar nästan varje dag, ofta långt in på kvällen. Han tränar dessutom på gym tre gånger i veckan vid 07-tiden före jobbet.
Under pandemin har han fullt upp med nätet och att katalogisera böcker. Classica var ute på internet redan 1995. Böcker visade sig vara särskilt lämpade att sälja på nätet.

Han har drygt 18 000 titlar i databasen, och han uppdaterar sin websida med nya böcker en gång i veckan eller oftare.
- Min försäljning på nätet går jättebra. Nu i coronatider vill folk ha boken hemlevererad. Jag säljer från Classicas hemsida och på sökmotorn antikvariat.net där det finns 1, 7 miljoner böcker till salu. Classica skickar böcker till hela Norden och även inom Växjö.
- Men visst har jag kunder i butiken med. Jag har en hel del unga besökare från Katedral, Kungsmad och Teknikum. Då kommer mitt förflutna som gymnasiebibliotekarie väl till pass när det gäller att hitta rätt bok. Jag brukar rekommendera böcker till dem av Stig Dagerman, Torgny Lindgren, ”Piraten”, Dostojevskij och en riktig äventyrsförfattare som Jack London till exempel.
Classica är ett känt och väletablerat antikvariat. Sedan många år är Classica invald medlem i Svenska Antikvariatföreningen (SVAF). En certifiering på att man är seriös. Rolf har suttit i styrelsen och varit vice ordförande i SVAF.
Classica har specialiserat sig på fackböcker om arkitektur, foto, byggnadsvård, historia, antikviteter, konsthantverk, konst och grafik.
- En lucka för antikvariaten är att erbjuda böcker som är ett par år gamla och som inte finns att få tag på i bokhandeln. Det är böcker som kommer ut på hösten och som säljs på Bokrean i februari, sedan är de borta.
Han har trogna kunder i hela landet och även i Danmark, Norge och USA. Det kan till och med vara som häromdagen att en forskare från Ryssland hör av sig och vill köpa en bok om någon udda fisk i Östersjön eller något bibliotek som till exempel vill få tag i hembygdsböcker.
Efter 20 år som utställare på Bokmässan i Göteborg och på antikmässan i Stockholm är han ett namn på mångas läppar i branschen.
Ofta gör han hembesök för att titta på böcker när folk flyttar från villa till lägenhet eller dödsbon. Genom åren har samlat på sig ett lager på 50 000 böcker som förvaras i tre förråd i Växjö.
På Antikmässan i Helsingborg för ett antal år sedan fick han ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.
- Det kom fram en man och sa att han hade en låda med böcker hemma som inte hade varit uppackade sedan 1937. När jag var hemma hos honom fick jag nästan en chock.
- Jag hade aldrig sett något liknande. Det var två packlådor med gamla fackböcker från 1600- och 1700-talet och i fint skick, bland dem fanns böcker i original av Carl von Linné.

Rolf tog experthjälp från Hagströmerbiblioteket på Karolinska Institutet för att värdera böckerna.
Han var tvungen att ta ett banklån för att kunna köpa böckerna. Men det lönade sig. Han sålde några av dem för stora summor under Linnéåret 2007.
Det händer fortfarande att han hittar böcker från 1700-talet i original, till och med från 1600-talet skrivna på latin.
De här äldre böckerna förvarar han längst in i ett hörn i butiken. Det är lite som ett heligt rum. När Rolf visar några av de böckerna glittrar det i ögonen på honom.
- Jag vill ha böcker av bestående värde, inte dagsländor. Men värdet behöver inte alls vara ekonomiskt.
- En bok kan vara värdefull för att den är fint inbunden eller för att den är efterfrågad för sitt innehåll över tid. Det är också ett bestående värde, förklarar Rolf Maurin.

hans nilsson


Rolf Maurin flyttade sitt antikvariat från Vetlanda till Växjö för 16 år sedan. Nu är han pensionär sedan några år, men det är inget sysslolöst liv han lever. Rolf jobbar nästan varje dag, ofta långt in på kvällen. Foto: Hans Nilsson



Rolf Maurin har specialiserat sig på fackböcker om bland annat foto, historia, antikviteter, konsthantverk, konst och grafik. Foto: Hans Nilsson