NYHETER 2020-11-8 KL. 19:35

Retrobutiken på Värendsgatan firar fem år

Av Hans Nilsson

Retrobutiken på Värendsgatan firar fem år
Jimmy Wessberg öppnade retrobutiken ”La Boutiqúe Retro” på Värendsgatan i Alvesta för fem år sedan i en fastighet som hans sambo Bitte Ekman äger. - Den här butiken betyder mycket för mig, säger han. Foto: Privat

ALVESTA. Retrobutiken ”La Boutiqúe Retro” på Värendsgatan i Alvesta, som drivs av Jimmy Wessberg och Bitte Ekman, firar fem år i år.
- Den här butiken betyder mycket för mig. Det är alltid mysigt att gå hit på lördagarna och träffa folk, säger 60-årige Jimmy Wessberg.
Jimmy Wessberg, som är från Benestad från början, har samlat på leksaker från 1930- och 40-talet och andra gamla prylar i 20 år.

Runt 2012 startade han en loppis i en källare på Storgatan 2 i Alvesta där han sålde av en del av alla grejer han samlat på sig genom åren.
- Jag startade loppisen för att jag hade för mycket grejer hemma, berättar Jimmy Wessberg.
I Alvesta finns det ett antal samlare av retroprylar och alla känner varandra. Några är kompisar dessutom.
Ett par år senare öppnade han och Jimmy Bergman och tre andra samlare i Alvesta retrobutiken Skattkammaren på Blädingevägen 2. Men med fem personer blev det för många viljor inblandade. Redan efter något år gick de skilda vägar. Jimmy Bergman har fortsatt att driva Skattkammaren ihop med två av dem.
Istället satsade Jimmy på att ha en egen butik i en fastighet på Värendsgatan 22 i Alvesta som hans sambo Bitte Ekman äger.

La Boutiqúe Retro är namnet på butiken. Det är en nostalgitripp att gå runt inne i lokalen. På ungefär 200 kvadratmeter säljer han en massa porslin, garn, spel och kläder, och flera tusen LP-skivor, cd-skivor och kassetter och gamla leksaker från 30-, 40-, och -50-talet och lampor. Det mesta är begagnat.
- Det är det här jag brinner för. Jag åker runt i hela södra Sverige och köper saker, för jag samlar fortfarande själv. Sedan köper en hel del dödsbon också.
Butiken har bara öppet på lördagar mellan klockan 10.00-15.00, och innan corona lockades många olika människor dit. Jimmy ser alltid fram emot lördagarna när butiken är öppen.
- Det brukar vara så trevligt här, det är ett gäng som kommer hit och fikar på lördagarna. Sedan är det några damer som ofta kommer och köper garn av mig. Vi har mycket folk utifrån som handlar. De kommer från Växjö och Alvesta med omnejd, och det är en del tyskar och danskar här ibland.
- Men jag tror att många Alvestabor inte vet om att den här butiken finns. Den kanske ligger lite fel, den är lätt att missa och det är inte så mycket trafik på den här gatan.
jimmy jobbar inom renhållningen på Alvesta kommun till vardags. Det har aldrig varit meningen att han och hans sambo ska leva på butiken, säger han.
- Men när jag blir 65 år och går i pension kommer jag nog ha öppet flera dagar i veckan i butiken, säger Jimmy Wessberg.


hans nilsson


I retrobutiken ”La Boutiqúe Retro” på Värendsgatan i Alvesta finns det gott om gamla leksaker från 30-, 40-, och -50-talet. Foto: Privat



På La Boutiqúe Retro i Alvesta säljer Jimmy Wessberg flera tusen begagnade LP-skivor, cd-skivor och kassetter. Foto: Privat