NYHETER 2021-3-22 KL. 17:03

Rejält lönepåslag i Region Kronoberg

Av Hans Nilsson

Rejält lönepåslag i Region Kronoberg
Lönerna för Vårdförbundets medlemmar som arbetar inom Region Kronoberg ökade mest av alla regioner i hela landet under 2020. Region Kronoberg höjde medellönen med nära 2 000 kronor per månad, Foto: Pixabay

KRONOBERG. Lönerna för Vårdförbundets medlemmar som arbetar inom Region Kronoberg ökade mest av alla regioner i hela landet under 2020. Region Kronoberg höjde medellönen med nära 2 000 kronor per månad, en ökning med 5, 3 procent jämfört med 2019. Man satsade även på särskilt yrkesskickliga i enlighet med avtalet med SKR.
Bland landets 21 regioner rankas Region Kronoberg på fjärde plats sett till medellön över tid för medlemmarna i Vårdförbundet med en medellön på 36 619 kronor 2020.
Det visar den löneöversynen som Vårdförbundet har gjort i regionerna för 2020, som omfattar runt 55 000 medlemmar anställda av regionerna.
- Att ha rätt utbildad personal på rätt plats är avgörande för vårdens kvalitet och är särskilt viktigt för patientsäkerheten. Den insikten har fått Region Kronoberg och en del regioner att satsa på våra medlemmar och det är klokt, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet i ett pressmeddelande.
Medellönen för Vårdförbundets medlemmar i hela landet ökade med 3,07 procent under 2020. Det är klart över genomsnittet på arbetsmarknaden. Vårdförbundet anser att pandemin har tydliggjort betydelsen av deras medlemmar för en fungerande hälso- och sjukvård.
Man pekar på att det är ett allvarligt problem att det är brist på barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor och att flera arbetsgivare nu inser att dessa yrken måste uppvärderas.
Den lönestatistik som hänvisas till härrör från de så kallade utfallssiffrorna, den procentsats som Vårdförbundets medlemmars löner höjts med vid löneöversynen 2020.

hans nilsson