Radioprataren Ray Matson: "Jag är lite tystare när jag är ledig"
Av Hans Nilsson
- Ge mig en mikrofon och det blir svårt att få mig att sluta prata, det är startknappen som får mig att prata, säger Ray Matson. Foto: Privat
VÄXJÖ. Ray Matson är en av Sveriges mest rutinerade radiopratare. Numera jobbar han åt sju radiostationer och sänder för hela Sverige från sin studio i lägenheten i Växjö.
- Det här jobbet är väldigt kul, annars hade jag inte hållit på. Men jag pratar faktiskt inte lika mycket när jag är ledig, då sparar jag lite på rösten, säger 57-årige Ray Matson.
Ray Matson var bara 16 år när han knackade på dörren till Sveriges radio i Växjö och frågade om han fick göra radioprogram.
Det här var i slutet av 70-talet och möjligheterna att slå igenom var väl lite enklare då än vad det är idag.
Han fick chansen på P4, där han gjorde ungdomsprogrammet BeatBox. Senare också på eftermiddagar, då i programmet Ray & Damerna. PÅ P3 körde han morgon- men även nattradio.
Efter flera år på Sveriges Radio gjorde han ett kort mellanspel på TV4 som programledare i TV-rutan. Men 1993 klev han tillbaka in i radiostudion.
Då föll valet på den nystartade kommersiella stationen Hit FM som idag heter GoldFM där han fortfarande sänder, men nu med sin fru Malin Matson som sidekick.
Ray Matson har varit vid radion i totalt över 40 år och idag är han en mycket omtyckt och välkänd röst i etern.
Numera jobbar han åt sju radiostationer. Mix Megapol, Rockklassiker, Radio Treby, Vinyl, Svensk Pop, Lugna Klassiker & Gold FM
Han sänder nästan allt från sin egen studio hemma i sin våning i centrala Växjö.
- Idag är man väldigt glad för att den moderna tekniken gör det möjligt att sända radio för hela Sverige hemifrån. Allt är coronaanpassat och vi kan fortsätta underhålla och hålla humöret uppe på alla våra trogna lyssnare, säger Ray Matson.
Det blir mycket musik hela dagarna för Ray Matson. Han kan lyssna på det mesta, säger han.
- Mitt eget tycke och smak när det kommer till musikval är väldigt blandat. Men får jag välja så blir det gärna de gamla hederliga discodängorna från 80-talet, berättar Ray Matson.
För att bli en populär radiopratare och programledare måste man ha en röst som är skön att lyssna på, och det har Ray Matson. Men det räcker inte.
- För att producera ett bra radioprogram krävs det mer än bara en bra radioröst. Det är ett stort team bakom varje program. Det är alltifrån, låtval, jinglar, tävlingar och gästartister som ska tas omhand. Sen gäller det för programledaren att sy ihop och hålla ihop paketet så att det vi skickar ut till lyssnaren är så bra att man bara vill ha mer och mer, klargör han.
Idag är dialekten en tillgång för en radiopratare. Den sätter personlig prägel på vem man är som programledare, tycker Ray. Så var det inte förr.
- Jag pratar väl nån form av rikssvenska. När jag började på radion fick man inte ha så mycket dialekt. Jag som är norrlänning från början fick helt enkelt jobba bort min norrländska. Då var det tydlig teatersvenska som gällde, minns han.
Med tanke på alla dessa timmar i alla dessa år med radioprat skulle man kunna tänka sig att det sliter på rösten. Men precis som sångare så lär sig radiopratare att vårda sin röst och sina stämband.
- Ja, det sliter på stämbanden helt klart. Att andas rätt för att spara rösten och vara avslappnad är oerhört viktigt. Ett tips är att andas in ångan från varmt vatten med en stänk av eukalyptus i, det är bra för väldigt rösten. Sedan pratar jag högt, det sliter mindre på min röst än att tala med låg röst, så fungerar det för mig.
- Hemma sjunger och spelar vi mycket på våra lediga stunder. Så rösten jobbar även när den inte hörs i radion. Ge mig en mikrofon och det blir svårt att få mig att sluta prata, det är startknappen som får mig att prata. Så har det alltid varit. Så man kan väl säga att min röst är mitt viktigaste arbetsredskap. Så ja, den vårdar jag och är rädd om, förklarar Ray Matson.
Ray Matson var bara 16 år när han knackade på dörren till Sveriges radio i Växjö och frågade om han fick göra radioprogram. Det var i slutet av 70-talet och möjligheterna att slå igenom var väl lite enklare då än vad det är idag. Foto: Privat
Ray Matson sänder nästan allt från sin egen studio i sin våning i centrala Växjö.- Allt är coronaanpassat och vi kan fortsätta underhålla och hålla humöret uppe på alla våra trogna lyssnare, säger Ray Matson. Foto: Privat