NYHETER 2020-9-6 KL. 14:43

Premiär på Ensemble Cors nya föreställning: ”Fantastiskt”

Av Hans Nilsson

Premiär på Ensemble Cors nya föreställning: ”Fantastiskt”
Ensemble Cor består av 20 kvinnor och män i olika åldrar och med olika funktionshinder som får arbeta som sångare, skådespelare, dansare och musiker på Studiefrämjandet i Växjö en dag i veckan. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Ensemble Cors nya föreställning ”Sista dansen på Bäckberga” på Växjö teater ställdes in på grund av corona i våras - men nu är det klart att premiären blir den 18 september istället.- Det känns fantastiskt skönt, det här blir vår starkaste föreställning hittills, säger Anette Rosén, regissör och ansvarig för Ensemble Cor.
Planen var att årets föreställning med Ensemble Cor, ”Sista dansen på Bäckberga”, skulle ha haft premiär den 4 och 5 april i år på Växjö teater.
Men coronaviruset satte käppar i hjulet för de planerna och allt sköts upp till hösten.
- Alla blev jättebesvikna i våras, vi fick blåsa av allt samma dag som biljetterna släpptes. Men vi vände det till något positivt. Vi har ju haft mer tid än någonsin att repetera under mars, april, maj och i augusti. Så allt sitter som en smäck nu, berättar regissören Anette Rosén, Studiefrämjandet Småland-Gotland.
- Nu är vi jätteglada att det blir av. Vi har aldrig varit bättre, lägger hon till.
Det bli fyra föreställningar av ”Sista dansen på Bäckberga”. De spelas 18-20 september på Växjö teater. Man tar endast emot en publik på högst 50 personer per föreställning.
- Det är över 200 sittplatser på teatern och det är fri placering som gäller. Vi kommer ha scenmästare som ser till att publiken håller säkra avstånd till varandra, berättar Anette Rosén.
”Sista dansen på Bäckberga” är en svart och komisk dansföreställning, som även innehåller två sångsolister och skådespeleri. Textilgruppen i Växjö har skapat scenografin och Mikael Beerman har skrivit manus.
Handlingen utspelar sig på ett mentalsjukhus någonstans i Småland 1969.
- Det blir en stark föreställning där vi inte väjer för svåra frågor om tvångsterilisering och psykiska sjukdomar, förklarar Anette Rosén.
Ensemble Cor drivs på uppdrag av Växjö kommun. Ensemblen består av 25 kvinnor och män i olika åldrar och med olika funktionsnedsättningar. De får arbeta som sångare, skådespelare, dansare och musiker på Studiefrämjandet varje torsdag som daglig verksamhet. Ensemble Cor gav sin första föreställning 2011 på Palladium. Det blev det en stor succé med stående ovationer och extra föreställningar.
hans nilsson


Den 18 september blir den premiär på Ensemble Cors nya föreställning "Sista dansen på Bäckberga" på Växjö teater som ställdes in på grund av corona i våras. Foto: M-Studio



Gunilla Nilsson dansar loss med Martin Ludvigsson, Tobias Karlsson, Mats Gustavsson och Jonas Holmberg. Foto: Hans Nilsson