NYHETER 2022-1-18 KL. 23:26

Postnord svarar:

Av Josefin Petersson

Postnord svarar:
Maria Ibsén, pressansvarig Postnord Sverige. Foto: Pressbild

VÄXJÖ/ALVESTA. Vi ställde fem frågor till Postnord gällande varannandagsutdelning, detta var svaren vi fick.
Enligt den nya modellen, vad är det som egentligen kommer påverkas och som inte kommer vara som vanligt? Paket och expressbrev kommer delas ut precis som tidigare, men däremot vanlig post så som brev, tidningar, reklam kommer delas ut varannan dag. Brevbärarna kommer fortfarande jobba varje dag men de kommer köra olika rundor beroende på dag, säger Maria Ibsén, pressansvarig Postnord Sverige.

Är det inte då smidigare att även lägga brev och så vidare i alla postlådor alla dagar också eftersom man ändå kör ut paket och expressbrev?
Nej det är två helt olika strömmar, paket och brev sorteras på olika terminaler, i dagsläget kör brevbäraren till alla postlådor även om det inte finns brev att dela ut. Vissa paket går med breven också, men breven går i en fast runda där man går samma runda oavsett om man har paketet som man ska dela ut eller inte, säger Maria Ibsén, pressansvarig Postnord Sverige.

1 januari 2022 så höjdes portot från 12 till 13 kronor, vad är orsaken till det?
Det är den enda intäkt vi har och den ska betala allt som har med brev hanteringen att göra, vi kommer även i fortsättningen att behöva justera eftersom breven blir färre. En brevbärare ska ha lön oavsett om den delar ut femhundra brev eller femtusen, transporter kostar, sorteringsmaskiner kostar. Allt det ska portopengarna täcka, säger Maria Ibsén, pressansvarig Postnord Sverige.

Men det jag tänker på är människor som bor på landsbygden och ser lantbrevbärare som sin enda länk till samhället. Kan inte varannandagsutdelningen göra att de känner sig isolerade från samhället när brevbäraren inte kommer varje dag?
Det är ju väldigt tråkigt om man skulle känna så, brevbärarna kommer göra de tjänster de har gjort men de kommer att komma varannan dag. Sen är i första hand brevbärarens uppgift att dela ut posten inte vara en länk till samhället, säger Maria Ibsén, pressansvarig Postnord Sverige.

Men blir det inte längre leveranstider på breven om de delas ut varannandag?
Redan idag är kravet på postutdelningen att ett brev ska komma fram inom 2 dygn. Det kravet förändras inte utan breven kommer delas ut inom två dygn, säger Maria Ibsén, pressansvarig Postnord Sverige.


Josefin Petersson