NYHETER 2020-6-16 KL. 14:14

Polisen söker flera arrestantvakter till Växjö

Av Hans Nilsson

Polisen söker flera arrestantvakter till Växjö
Polisområde Kalmar Kronoberg i Region Syd söker totalt fyra arrestantvakter till Växjö och Ljungby. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Polisen söker nu totalt fyra arrestantvakter till Växjö och Ljungby. Arbetet ställer stora krav på ett förhållningssätt som präglas av respekt för allas lika värde, påpekar polisen.- Man ska vara ödmjuk och ha en god människokännedom, säger Tobias Mattsson, gruppchef i Växjö och Ljungby.
Förra året satsade polisen på att fastanställa flera arrestantvakter i Växjö. Innan det var alla arrestantvakter timanställda i Växjö.
Nu söker Polisområde Kalmar Kronoberg i Region Syd återigen arrestantvakter till Växjö och Ljungby.
Det handlar om två tillsvidareanställningar i Ljungby och två visstidsanställningar i Växjö under ett halvår fram till den 31 december. Att det bara blir visstidsanställningar i Växjö har helt enkelt att göra med den begränsade budget man har.
- Ungefär hälften av våra arrestantvakter är timanställda. Orsaken till att vi nu går ut och söker nya arrestantvakter är att det är svårt att behålla timanställd personal, förklarar Tobias Mattsson, gruppchef.

Som arrestantvakt ska man ta emot, avvisitera, bevaka och ha tillsyn över personer som har gripits av polisen eller anhållits av åklagare för att brott ska utredas.
Men det kan även handla om kortare omhändertaganden av polisen på grund av kraftig berusning, så kallad LOB, Lagen om omhändertagande av berusad.
Arrestantvakten är den som den intagne har närmast kontakt med i arrestlokalen.
Det här ställer vissa krav på den person som ska jobba som arrestantvakt. Arbetet kan stundtals vara stressigt och psykiskt påfrestande och man ska kunna handla rationellt även under press.
- En anhållen kan sitta i fyra dar i en cell, de enda de träffar är advokaten och arrestantvakten. Det är en speciell situation för den anhållne och det kan leda till psykisk ohälsa, säger Tobias Mattsson.
- Därför är personlig mognad, god kännedom om människor och att man tidigare har arbetat med människor i liknande problematiska situationer något vi tittar på när vi ska anställa arrestantvakter.

Att man är empatisk och inkännande är något polisen lägger stor vikt vid, men även att man kan sätta gränser och följa beslut. Man påpekar också att en god hälsa, både fysiskt och psykiskt, är viktigt eftersom arbetet kräver att man vid vissa tillfällen måste agera fysiskt. Man måste också kunna fullgöra arbetet utan glasögon vid behov.
Arbetet bedrivs under ledning av ett stationsbefäl och ansökan ska ske senast den 15 juni.
- Vi har haft några som har hört av sig och som är intresserade av tjänsten. Men det är svårt att hitta folk till de här jobben, berättar Tobias Mattsson.

hans nilsson