NYHETER 2020-10-20 KL. 18:20

Peter lämnade familjeföretaget efter 40 år - nu står han på egna ben

Av Hans Nilsson

Peter lämnade familjeföretaget efter 40 år - nu står han på egna ben
Efter nära 40 år på familjeföretaget står nu Peter Samuelsson för första gången på helt egna ben med sitt nystartade företaget KPS Försäljning & Service AB på Norremark. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Efter att ha jobbat på Viab Högtrycksteknik i nära 40 år har Peter Samuelsson lämnat företaget som hans far startade. Nu står han för första gången på helt egna ben med sitt nystartade företaget KPS Försäljning & Service AB på Norremark.- Det är som en skilsmässa, men just nu känns det positivt. Det går bättre än jag hade trott, säger 55-årige Peter Samuelsson.
Det var i början av 1970-talet som Peter Samuelssons far Kennerth Samuelsson startade företaget Viab i Dädesjö och som snart flyttades till Lenhovda i Uppvidinge kommun. Företaget sålde högtrycks-tvättar och dammsugare till industrier.
- Jag började jobba i verkstaden på Viab i början av 80-talet när jag var i tonåren, sedan jobbade jag med försäljning och service. Vi hade kunder i hela Sverige, så att jag reste en hel del i flera år, minns Peter Samuelsson.
Runt 1990 flyttade Viab sin verksamhet till Växjö och först till Smedjegatan, sedan till Sjöuddevägen och nu finns företaget på Uttervägen.

Peter Samuelsson har följt med företaget hela tiden. Tills helt nyligen.
- Jag har både jobbat som anställd och som ägare av Viab. Så jag kan det här jobbet och företaget på mina fem fingrar. För sju år sedan började jag jobba åt Viab som konsult, men nu har jag lämnat Viab helt, berättar han.
- Jag kände att jag måste göra något annat och att det skulle vara roligt att testa att driva något i helt egen regi. Men jag börjar ju inte på noll, jag har ett stort kontaktnät och jag är ganska känd i min bransch.
Peter Samuelssons företag heter KPS Försäljning & Service AB. Han fortsätter att jobba med samma sak som han har jobbat med i nära 40 år.
Med andra ord så säljer han högtryckstvättar, elverk, industridammsugare, kompressorer, pumpverk, tillbehör, reservdelar och tvättmedel och åker och ut till kunder och servar dem.
Kunderna är bland annat bilföretag, åkerier, byggföretag och bilverkstäder.
Han har hyrt in sig i lokaler på Blockvägen 1 på Norremark som Växjö kommuns hjälpmedelscentral använde tidigare.
Där har han totalt 325 kvadratmeter med lager, serviceverkstad och kontor.
- Jag skruvar ihop mindre pumpmodeller själv här i verkstaden, sedan köper jag högtryckstvättar av grossister i Sverige som har köpt dem i Italien och Tyskland.
- Jag har utställning och butik här. Det kommer hit kunder och handlar av mig. Jag är nöjd hittills, jag har fått både nya och gamla kunder. Det finns en framtid här.
Än så länge är han ensam på företaget.
- Jag kommer anställa någon snart, det blir service- och lagerpersonal. Men jag har inga planer på att företaget ska växa sig stort. Min ambition är att ha högst tre anställda, förklarar Peter Samuelsson.


hans nilsson



På företaget KPS Försäljning & Service AB på Norremark Peter Samuelsson har han utställning och butik och säljer bland annat högtryckstvättar, elverk, industridammsugare, kompressorer och pumpverk. Foto: Hans Nilsson



Peter Samuelssons företag heter KPS Försäljning & Service AB. Han fortsätter att jobba med samma sak som han har jobbat med i nära 40 år. Med andra ord så säljer han bland annat högtryckstvättar. Foto: Hans Nilsson