NYHETER 2022-4-26 KL. 10:00

”Pappret har fått ett uppsving”

Av Hans Nilsson

”Pappret har fått ett uppsving”
- Det ser ljust ut för oss. Vi får nya kunder varje vecka. Pappret är väldigt bra när det handlar om att få fram ett tydligt budskap, som exempelvis inom industrin, klargör Claes Nord, majoritetsägare i PrintXpress. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. På 1990-talet talade man om det papperslösa samhället - men pappret lever fortfarande i allra högsta grad. Det är Claes Nords företag PrintXpress AB på Norremark i Växjö ett levande bevis på. Tillsammans med Gun Carlsson och Sebastian Denny driver han tryckeriet sedan i juni förra året med stor framgång.- Pappret har ju absolut fått ett uppsving. Vi får nya kunder varje vecka, säger Claes Nord, majoritetsägare i PrintXpress.
Pappret har ansetts vara på väg utför ända sedan 1980-talet, och när den digitala tekniken tog över trodde de flesta förståsigpåare att papperstidningens tid snart skulle vara över.
Det mesta som har handlat om papper de senaste 20 åren har beskrivets med ord som kris och död.

Men ryktet om papprets död är betydligt överdrivet. Det kan Claes Nord intyga, i alla fall i hans bransch.
Han är troligen den yrkesperson i Växjö idag som har mest erfarenhet av den grafiska branschen. Redan när han var 17 år började han jobba på ett offsettryckeri i Ljungby och lärde sig grunderna i jobbet.
Med tiden hamnade han på Arkitektkopia AB i Växjö där han jobbade från 2002 till 2021, som sälj- och produktionsansvarig. Men när Arkitektkopia förra året bestämde sig för att ytterligare koncentrera produktionen till färre platser lämnade Claes Nord företaget.
- Jag sa upp mig, planen var först att bli konsult inom grafisk produktion, men jag ändrade mig och startade eget med produktion för att fortsätta hjälpa mina kunder som jag haft på Arkitektkopia. Så många av mina kunder på Arkitektkopia följde med mig, de som behöver våra tjänster vet vad vi kan, berättar Claes Nord.
När Claes Nord drog igång tryckeriet PrintXpress på Blockvägen 8 på Norremark sommaren 2021 hade han redan från start en modern maskinpark av hög kvalitet med den senaste tekniken för tryck och efterbehandling och en bra grund att stå på med ett flertal kunder.

Dessutom följde Gun Carlsson och Sebastian Denny med från Arkitektkopia. Alla tre har många års erfarenhet av den grafiska branschen.
- Vi vill vara en lokal aktör som finns nära våra kunder, som Växjö kommun, Öster, Växjö Lakers, Vipers och Saab/Combitech till exempel. De flesta som vill ha hjälp vill ha en lokal aktör, förklarar han.
Det rullar på bra för PrintXpress. De trycker bland annat visitkort, affischer, flyers, broschyrer, kataloger till instruktionsmanualer och vepor och erbjuder skanning, pärmproduktion och plockning och packning av trycksaker.
- Det ser ljust ut för oss. Vi får nya kunder varje vecka från Stockholm till Ystad, och vi har många kunder i den tillverkande industrin i Kronobergs län. Pappret är väldigt bra när det handlar om att få fram ett tydligt budskap, som exempelvis inom industrin, klargör Claes Nord.
- I industrin tar man ofta hjälp av instruktionsmanualer till det man tillverkar. Så pappret lever fortfarande och får ett mervärde i den cybervärld vi lever i nu. Kombinationen med webben, papperet och sociala medier är tillsammans viktiga kanaler för oss alla, och det är ingen tvekan om att pappret till och med har fått ett uppsving, lägger han till.


hans nilsson


- Vi vill vara en lokal aktör som finns nära våra kunder, som Växjö kommun, Öster, Växjö Lakers, Vipers och Saab/Combitech till exempel. De flesta som vill ha hjälp vill ha en lokal aktör, förklarar Claes Nord. Foto: Hans Nilsson



Ryktet om papprets död är betydligt överdrivet. Det kan Claes Nord intyga, i alla fall i hans bransch. Foto: Hans Nilsson