NYHETER 2022-1-24 KL. 12:31

Öster – Felix stora passion- hjälpsamma assistenter gör det möjligt

Av Thomas Edgren

Öster – Felix stora passion- hjälpsamma assistenter gör det möjligt
”Vi är som kompisar", menar Jonas Welander, som är assistent åt Felix. Här vid sin samling av gamla ölburkar. Foto: Thomas Edgren

VÄXJÖ. Att komma ut och se matcher är inte helt lätt om man är funktionshindrad med allt som krävs för att det ska funka att ta sig till en arena. Felix Elmgren i Växjö har haft tur. Tack vare ett bra assistentteam med killar och tjejer kan han komma ut på sina favoritsporter fotboll och handboll.
Få funktionshindrade har varit på så många matcher med Östers IF och med IFK Kristianstad som Felix Elmgren. Tack vare att han har egen bil och personliga assistenter som även de är intresserade av idrott har han lyckats pricka in i princip alla hemmamatcher och cuper med Öster sedan 2013. Det var då han fick ett säsongskort i julklapp av sin pappa.
Oavsett sol, regn, snö och vind vill han gärna ta sig till matcherna och till de andra på den lilla läktaren som han brukar språka fotboll och kommentera matcherna med.
- Visma arena är väldigt bra konstruerad, vi kan ta oss rakt in med rullstol till en liten läktare. Och det finns flera parkeringsplatser med p-tillstånd nära arenan. Fast de roligaste hade ju varit om jag hade kunnat ta mig upp bland supportrarna på ståplats; där är det ju mer drag än här nere, skrattar Felix.
Humor har han, och det instämmer assistent Jonas Welander i.
- Jag och Felix är ganska lika i sättet. Vi kan driva med varandra. Jag känner att när jag går hit går jag inte till jobbet utan till en kompis. Vi är ett bra team assistenter som är med Felix. Vi har pass som är 24 eller 48 timmar långa och det gör att vi kan planera aktiviteter bättre, göra längre utflykter utan att behöva byta assistent mitt i, menar Jonas.
Därför har Felix även kunnat åka iväg på bortamatcher där det ibland blivit övernattning, liksom till många av IFK Kristianstads handbollsmatcher i Kristianstad arena. Smak för just det laget fick Felix när han pluggade vid Furuboda folkhögskola i Yngsjö. Arenan berömmer Felix för att vara bra tillgänglighetsanpassad.
- Det blir ett fantastiskt tryck i den arenan, som rymmer runt 5000 personer. Och de är bra, de har tagit SM-guld fyra år i rad (2015 - 2018)! 16 februari ska jag åka dit igen (mot Alingsås HK) efter landslagsuppehållet.

Som längst har Felix och en assistent åkt riksfärdtjänst för att se Östers IF i Borlänge och i Degerfors. Då har det givetvis blivit spännande övernattningar på hotell.
- I Borlänge, 2018, vann Öster med 4 – 0. Då var det ju helt klart värt resan. Gustaf Arn, en ung talang, gjorde sista målet. Hans debut i Superettan. I Degerfors, 2019, förlorade vi tyvärr med 2 – 0. Vad tycker du då om Östers insatser säsongen 2021?
- Det har varit upp och ned det senaste året. Synd att det varit sådana tvära kast; förra våren gick det halvknackigt men i höstas bättrade de sig. Men jag tror på nye tränaren Srdjan Tufegdzic och assisterande Torbjörn Arvidsson och Rasmus Rydén. De har gjort bra ifrån sig när de tidigare assisterat.

Några favoritspelare?
- Jag gillar Alex Thor Hauksson, Island, som kom med 2021. Han har ju spelat i den högsta isländska ligan och gjort fem matcher för det isländska landslaget och han gjort bra ifrån sig i laget, samt de danska spelarna Nicolas Mortensen och Marc Rochester-Sörensen. Och så tror jag på Isak Magnusson (fd Kalmar FF) inför denna säsong.
Thomas Edgren