NYHETER 2021-3-26 KL. 16:42

”Om skogen” - en film om skövlingen av den svenska naturskogen

Av Hans Nilsson

”Om skogen” - en film om skövlingen av den svenska naturskogen
Regissör en "Om skogen", Peter Magnusson. I filmen följer han ett antal människor som försöker bevara det som en gång var enorma landmassor med stora orörda naturskogar i Sverige, men som nu syns som nålstick på kartan. Foto: Ewa Cederstam

VÄXJÖ. Den 27 mars har filmen ”Om skogen” premiär på Palladium i Växjö. Filmen handlar om hur man kan bevara den sista naturskogen och få en större biologisk mångfald i skogen i Sverige.
”Du får inte plocka en fridlyst blomma men du kan avverka hela skogen den växer i”.
Det en nyckelreplik från filmen ”Om skogen”, och den sägs av Malin Sahlin.

Regissören Peter Magnusson vill berätta om ett Sverige, där det enligt honom och en del andra, sedan lång tid pågår en ensidig skövling. Precis som i Borneos och Sydamerikas regnskogar.
Han menar att just nu i Sverige försvinner den äldre skogen i mycket stor omfattning varje dag. Och att det påverkar djuren och växterna som lever och slutligen även oss människor.
Peter Magnusson har i tio år rest runt i landet och dokumenterat skogen. I filmen följer han ett antal människor som försöker bevara det som en gång var enorma landmassor med stora orörda skogar, men som nu syns som nålstick på kartan.

Det handlar om en äldre artrik naturskog som behövs för att ett skogsekosystem ska fungera. Där de finns djur och arter som inte kan finnas någon annanstans och som inte kan överleva i uppodlade skogsplantage.
Teamet bakom filmen vill få människor att engagera sig i skogsfrågan i hela landet. De vill visa hur det just nu ser ut i det svenska skogsbruket, innan de sista naturskogarna huggits bort, innan det är för sent, som de uttrycker det.
Hans nilsson


Den 27 mars har filmen "Om skogen" av Peter Magnusson premiär på Palladium i Växjö. Filmen handlar om hur man kan bevara den sista naturskogen och få en större biologisk mångfald i skogen i Sverige. Foto: Filmaffisch




Om Skogen visas på Palladium:
Lördag 27/3 kl.13.00
Tisdag 6/4 kl.16.00
Torsdag 8/4 kl.19.00