NYHETER 2022-1-12 KL. 16:35

Oliver Rosengren (M) - ”Ovaccinerade kostar mer i vården”

Av Josefin Petersson

Oliver Rosengren (M) - ”Ovaccinerade kostar mer i vården”
– Har man gjort ett medvetet val att utsätta sig för den risken, kan då en tanke vara att betala en något högre vårdavgift, exempelvis 50 kronor, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd.

VÄXJÖ. För några veckor sedan skrev Oliver Rosengren följande på Twitter, ”Ovaccinerade blir i högre utsträckning sjuka, det kostar mer i vården. Jag har vaccinerat mig. Jag är osugen på notan för att somliga inte gjort det. Lite högre vårdavgift är åtminstone något.” Han fick då en hel del reaktioner och frågan ifall det gällde andra saker också, några saker som han nämnde var rökning och fetma.
På Twitter skrev han, ”Jag står stolt för att jag anser att det ska bli skillnad för människor, baserat på handlingar och val. Den som sliter på arbetet, reder sig själv, sköter om sin hälsa och på andra sätt strävar efter att inte bidra med ett högt utgiftstryck borde premieras med lägre skatt.”

Det avgörande i hans resonemang är att det är 1) påverkansbart, 2) valet medför vedertagen risk och 3) det går att fastställa riskbeteende. Därför tog han även upp rökning och fetma som exempel. Hans grundinställning är att människor bör få göra ”dåliga saker”, men inte tvinga andra betala för det. Du ska självklart få vård men tar du ett beslut att inte vaccinera dig så kan det vara ett sätt att betala mer i vårdavgift. Jämförelsen med rökning var en koppling till punktskatten, som finns bland annat för att täcka kostnaderna som det medför i samhället. Därför tycker han inte att hans idé med högre vårdavgift är revolutionerande eftersom man tar en risk när man inte vaccinerar sig som kan medföra kostnader.

Han berättar att det är inget som han har planerat att driva som valfråga då han hoppas att vi ska ha kommit ur pandemin när vi kommer till valet 2022. Här ger han en tydligare bild av vad han menar.
– Om man avstår från en avgiftsfri vaccination och sedan blir sjuk i den sjukdom som man avstått att vaccinera sig emot. Då resonerade jag kring restriktionerna som nu har kommit, man borde i stället koncentrera sig på åtgärder som tydliggör att människor har eget ansvar för sin vaccination. Ett sådant sätt skulle kunna vara att den som väljer att inte vaccinera sig men ändå utsätter sig för situationer där man riskerar att bli smittad, blir smittad och blir så sjuk att man behöver vård, vilket man hade kunnat undvika genom att vaccinera sig. Då har man gjort ett medvetet val att utsätta sig för den risken och en tanke kan då vara att betala en något högre vårdavgift, exempelvis 50 kronor, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd.

Han vill vara tydlig med att alla har rätt till vård, alla har rätt att inte vaccinera sig, men om man väljer att inte vaccinera sig och har rätt till vård. Är det då rimligt att förvänta sig att skattebetalarna ska betala hela kostnaden för den risken man själv har tagit när man valt att inte vaccinera sig. Han menar att om du väljer att inte vaccinera dig så borde du ta mer ansvar om du sedan behöver vård men du ska fortfarande få vården.
– För det första så finns det en lagstiftning som säger att alla har rätt till samma vård. Det Oliver skriver är att han filosoferar kring om man behöver ändra lagen, det är ingen regionsfråga utan en riksdagsfråga de får diskutera i Stockholm, säger Mikael Johansson (M), Regionstyrelsens ordförande.

Josefin Petersson