Klik venligst
NYHETER 2020-3-2 KL. 09:09

”Öl, blues och folkpark är en fantastisk kombination”

Av Hans Nilsson

”Öl, blues och folkpark är en fantastisk kombination”
Den 17-18 april arrangerar Robert Andersson Växjö Ölfestival på Kök I 11 för sjunde året i rad. Nu arrangerar han även Blues And Beer Festival i Gemla den 13 juni. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Robert Andersson i Växjö har många järn i elden med sina företag. Den 17-18 april ordnar han för sjunde gången Växjö Ölfestival på och tillsammans med Kök I 11 - och den 13 juni arrangerar han Blues And Beer Festival i Gemla Folkets Park för första gången.- Öl, blues och folkpark är en fantastisk kombination, säger Robert Andersson.
Robert Andersson var i tioårsåldern när han fick smak på rockfestivaler. Det var tack vare hans pappa som tog med honom till Folkets Park, Bellevueparken, hemma i Karlshamn i början av 90-talet där det var festival med flera kända rockband.
Några år senare som 14-åring fick han jobb på artistservice på Sweden Rock Festival utanför Sölvesborg. Det ledde med åren till större uppdrag på festivalen. Hans jobb blev att se till att banden fick det de behövde under vistelsen i logerna på festivalområdet.

Robert jobbade i flera år med världsstjärnor som exempelvis Gary Moore, Dee Snider, Dio, Deep Purple, Alice Cooper och Lemmy och han minns särskilt två önskemål.
- En artist ville ha 15 bikinibrudar till sin barack, men sånt fixade vi inte förstås. Lemmy däremot ville ha en läslampa, och det fick han, minns Robert.
Den här bakgrunden ledde in Robert på det spår han fortsatt på i sitt vuxna liv - att ordna festivaler och events. Sedan runt 15 år bor han i Växjö, numera i Gemla, och driver två företag.
Friends and Flavors, som han driver tillsammans med en vän i Karlshamn och som skapar evenemang med fokus på mat och dryck, och Craft Beer Experience, som ordnar ölfestivaler och ölprovningar.
Robert har skrivit en prisbelönt bok om att prova öl ihop med Peter M. Eronsson tidigare bosatt i Gemla.

Den 17-18 april arrangerar han Växjö Ölfestival på Kök I 11 för sjunde året i rad. Det blir provsmakning både på fredagen och lördagen med 18 bryggerier på plats, varav ett antal är lokala.
Bland annat från Benestad i Alvesta kommun, Kvarnagården i Braås, i Ryssby från Ljungby och Vareböke nära Älmhult. Dessutom kommer det bryggerier från Kalmar, Karlshamn och Karlskrona, men även Norrland, berättar Robert.
Växjö Ölfestival är ett mindre evenemang och det är så Robert vill ha det. Det första året, 2013, kom 400 besökare. De senaste åren har besökssiffran legat på 1200 personer.
- Vi kan inte öka mycket mer i de här lokalerna. Men charmen med den här ölfestivalen är att det inte är så stort eller flådigt. Det är intimt och det är i trevliga lokaler och det är väldigt uppskattat. Det småskaliga lockar folk och det brukar vara lapp på luckan på lördagen, förklarar Robert.

Ölfestivalen har blivit en tradition i Växjö. Nu hoppas Robert att Blues And Beer Festival i Gemla kan det bli också. Lördagen den 13 juni klockan 13.00 till 23.30 i Folkets Park i Gemla håller han i första upplagan av den festivalen.
- Jag gillar folkparker. Folkets park i Gemla är en pärla, den är mindre med annars påminner den lite om Folkets park i Karlshamn, säger Robert.
På Blues And Beer Festival kommer kommer man kunna lyssna på etablerade svenska bluesband av hög klass, som Karin Rudefeldt & Doctor Blues från Växjö, samtidigt som man kan prova hantverksöl från olika bryggerier.
- Det blir ett annat koncept än på Växjö Ölfestival, med lite större serveringar. Vi hoppas att vi slår Hep Stars publikrekord på 600 personer i Gemla Folkets park, det är ingen omöjlighet, säger Robert.hans nilsson
FAKTA
Klara artister till Blues And Beer Festival i Gemla den 13 juni
Lisa Lystam Family Band
Karin Rudefeldt & Doctor Blues
Hurley & The Blue Dots
Solid Zue And The Crooked Teeth
Swedish Ukes’n Drums International
Cry Wolf


Solid Zue And The Crooked Teeth spelar på Blues And Beer Festival i Gemla lördagen den 13 juni. Foto: Pressbild


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter

SENASTE NYTT

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER