Nya skatteregler och höga elpriser lyfter försäljningen
Av Hans Nilsson
- Framförallt är det förmånscykeln som gör att vår försäljning av cyklar ökar. Det är en ökning på 20-30 procent, och det är mest elcyklar det handlar om, säger Stefan Bivall på Sportson Växjö. Foto: Hans Nilsson
VÄXJÖ. Sportson på väg 23 i Räppe säljer cyklar och braskaminer så att det ryker om det. Förklaringen när det gäller braskaminerna är de höga elpriserna och Putin. Cykelförsäljningen handlar om skatteregler.
- Det är förmånscyklarna som lyfter försäljningen av elcyklar jättemycket, problemet är att vi har svårt att få leveranser, säger Stefan Bivall, delägare av butiken ihop med Jörgen Bech.
Butiken vid 23:an som i 50 år i folkmun gått under namnet ”Cykelgubben i Räppe” blev i början av 2021 en del av landets största cykelspecialistkedja Sportson.
Det innebar att Stefan Bivall är franchisetagare i Sportson med 27 butiker.
Stefan Bivall och Jörgen Bech köpte affären för åtta år sedan och det innebar att braskaminer blev ett nytt inslag i affären bland alla cyklar. Det har visat sig vara en bra idé, särkilt det senaste halvåret.
- Vi säljer mer braskaminer än någonsin och vi säljer inte bara på hösten som tidigare. De höga elpriserna och Putin-effekten, med en oro för att ryssarna ska slå ut strömmen till exempel, har gjort att det är stor efterfrågan nu på braskaminer med spisplatta, förklarar Jörgen Bech som ansvarar för braskaminerna.
Cykelförsäljningen har ökat i hela branschen under pandemin när många valt att cykla istället för att åka buss.
- Vi säljer mycket av vanliga cyklar, men framförallt är det förmånscykeln som gör att vår försäljning av cyklar ökar. Det är en ökning på 20-30 procent, och det är mest elcyklar det handlar om, säger Stefan Bivall.
Förmånscykel innebär att ett företag gör ett leasing-avtal om en cykel som en anställd betalar genom avdrag på bruttolönen. För arbetsgivaren blir förmånen helt utan kostnad.
- Varje dag får vi nya förfrågningar från företag som vill ha förmånscykel. Ett dilemma är att elcyklarna inte levereras i den omfattning som behövs. De finns inte i lager och det saknas komponenter som batterier till exempel, förklarar Stefan Bivall och fortsätter:
- Tack vare att vi ingår i en kedja och har tillgång till 27 butiker så hjälps vi åt och skickar cyklar mellan oss dagligen. Jag kan ju se vad de har inne i butikerna i Kalmar, Jönköping, Halmstad och Helsingborg.
- Men i augusti är det ändå risk att det är stora hål här i butiken. Just nu finns det inte så väldigt mycket cyklar att tillgå och beställer man en elcykel nu får man den inte levererad förrän någon gång under 2023.
Hans Nilsson