NYHETER 2021-6-13 KL. 19:05

Notan för flytten till nya kommunhuset: 35 miljoner

Av Hans Nilsson

Notan för flytten till nya kommunhuset: 35 miljoner
När Jessica Ulfsax Jonasson, projektledare för Växjö station och kommunhus, räknar ihop alla kostnader för flytt och inköp av möbler och IT-utrustning till det nya kommunhuset uppskattar hon det till 35 miljoner kronor totalt. Foto: Hans Nilssoin

VÄXJÖ. Notan för flytten från gamla till nya kommunhuset i Växjö - plus inköp av nya möbler och ny IT-utrustning - kommer landa på totalt 35 miljoner kronor.- Det här är vår uppskattade kostnad. Vi har även haft inköpsstopp på möbler och IT-utrustning sedan 2014. säger Jessica Ulfsax Jonasson, projektledare för Växjö station och kommunhus.
Gamla kommunhuset på Västra Esplanaden i Växjö är som ett spökhus idag.
Här finns ingen personal, en hel del av inventarierna är ute ur huset, IT-utrustningen har demonterats och till och med Slagbjörnen i brons i receptionen är borta.

När Jessica Ulfsax Jonasson visar de tomma kontoren i det gamla kommunhuset blir hon berörd.
- Jag har jobbat här sedan 2013, så det känns vemodigt att se det här nu, berättar Jessica Ulfsax Jonasson.
Tegvalls Flyttexpress AB i Växjö har skött flytten till det nya kommunhuset på Norra Järnvägsgatan 7. Kostnaden för flytten är budgeterad till 2 miljoner kronor.
Alla möbler har inte fått följa med till det nya kommunhuset. 17 procent av möblerna i det nya kommunhuset har återbrukats från gamla kommunhuset. Resten, 83 procent, är nya möbler.

Budgeterad kostnad för de nya möblernaa är 20 miljoner kronor. Möblerna har köpts in från Kinnarps, Input Interiör KC aktiebolag, Profsafe AB, och Senab.
De möbler som är kvar i gamla kommunhuset kommer flyttas och återbrukas till andra verksamheter och föreningar inom kommunen. Det är Möbelcirkeln, Växjö kommuns tjänst för återbruk av möbler och inventarier, som sköter det.
- När vi bygger om eller bygger nytt ska vi alltid inventera vad som finns i möbelcirkeln innan vi köper in nya möbler, förklarar Jessica Ulfsax Jonasson, som lett det interna projektet Växjö station och kommunhus.
Så själva flytten pågår fortfarande, men den 1 juli ska allt vara ute ur huset. Sedan tar Växjöbostäder över huset.
Nya bildskärmar och IT-utrustning beräknas kosta för 12, 5 miljoner kronor och det har köpts av AVS, Foxway, Atea, Midcon och SSKAB till nya kommunhusets arbetsplatser och konferensrum.
- Vi har haft inköpsstopp på bildskärmar sedan 2019 och hållit igen på investeringar för IT och möbler i gamla kommunhuset sedan 2014 eftersom vi vetat att flytten till ett nytt kommunhus skulle komma, påpekar Jessica Ulfsax Jonasson.

När Jessica Ulfsax Jonasson räknar samman alla kostnader för flytten och inköpen av möbler och IT-utrustning till det nya kommunhuset uppskattar hon det till 35 miljoner kronor totalt.
- Alla siffrorna bygger på uppskattningar. Slutredovisningen kommer i höst, en del av detta är nya kostnader och en del är sånt som ändå hade kommit, klargör hon.
Nu har 400 av totalt 600 i personalen fått tillgång till nya kommunhuset med passerkort och eget skåp. Resten får tillgång successivt inför att de måste arbeta på plats någon dag.
De flesta jobbar fortfarande hemifrån på grund av pandemin. Det kommer de göra till den 31 augusti enligt Växjö kommuns riktlinjer.
- Det varierar hur många som är på plats i huset, 50-70 är på plats här varje dag, säger Jessica Ulfsax Jonasson.
HANS NILSSON


När Jessica Ulfsax Jonasson visar de tomma kontoren i det gamla kommunhuset blir hon berörd. - Jag har jobbat här sedan 2013, så det känns vemodigt att se det här nu. Foto: Hans Nilsson



Gamla kommunhuset på Västra Esplanaden är som ett spökhus idag, konstaterar Jessica Ulfsax Jonasson, projektledare för Växjö station och kommunhus. Foto: Hans Nilsson