NYHETER 2021-3-27 KL. 16:41

Nils-Petter vill se handling av regeringen

Av Hans Nilsson

Nils-Petter vill se handling av regeringen
- Som läget är nu biter näringsidkarna ihop och väntar på bättre tider, så är det i Växjö, säger Nils-Petter Nilsson, vd på Växjö Citysamverkan. Foto:; Hans Nilsson

VÄXJÖ. Nu har Växjö Citysamverkans vd Nils-Petter Nilsson gjort sin röst hörd ända upp i regeringskansliet. Vid ett digitalt möte nyligen där han var med fick näringsdepartementet ta del av ett upprop från 28 stadskärnor om bristerna i företagsstöden i pandemin.
- De lyssnar på oss i alla fall, men nu vill vi se åtgärder, handling och resultat, säger Nils-Petter Nilsson.
Cityföreningar i 28 stadskärnor presenterade ett upprop på ett digitalt möte för näringsdepartementet för ett tag sedan.
Uppropet har samlats in under den senaste månaden och Nils-Petter Nilsson i Växjö Citysamverkan var med i förarbetet till uppropet och vid eftersnacket.

På mötet beskrev stadskärnorna för näringsminister Ibrahim Baylans statssekreterare Emil Högberg hur stöden som regeringen inrättat inte möter de behov som finns ute i landet.
Stöden når inte fram och de tar för lång tid, enligt uppropet. Stora resurser läggs på att reda ut vilka regler som gäller och vad som händer när stöden krockar med varandra eller när stöden inte är anpassade för branscherna.
Detta samtidigt som det visas upp en bild för allmänheten att näringslivet har en uppsjö av stöd att söka. Vilket gör att kunderna tror att de inte längre behöver konsumera lokalt trots att näringsidkarna är i stort behov av det.
- Det utlovade stödet till näringsidkare är det lite si och så med, det betalas ju inte ut. Orsaken till att det är så är trög hantering, dålig kunskap och dålig information, säger Nils-Petter Nilsson.
- Som läget är nu biter näringsidkarna ihop och väntar på bättre tider, så är det i Växjö, lägger han till.

Intrycket från cityorganisationernas digitala möte är att de och regeringen inte har samma bild av stadskärnornas situation.
Många frågor kvarstår efter mötet och näringsdepartementet vill ha fortsatt dialog med stadskärnorna.
- Det är en fjäder i hatten för landets cityföreningar att vi får gehör för våra kunskaper på näringsdepartementet, tycker Nils-Petter Nilsson.
- Men fortsatt dialog, tydlig handlingsplan och snabbt agerande är ett måste för att minimera de förödande konsekvenser som uteblivna stöd innebär. Landets centrumutvecklare och samverkansorganisationer står enade och bidrar med allt vi kan för att vi tillsammans ska ta oss ur den här krisen, säger Nils-Petter Nilsson.


hans nilsson



Förslagen som presenterades under mötet
1. Snabba på processen med ansökan/utbetalning genom att förenkla och förstärka
efterkontrollen för de stöd som redan finns.
2. Inför en krissamordnande funktion för näringslivet och stadskärnorna, vars uppdrag är att hjälpa företagen att söka de olika stöden.
3. Förhindra att de olika stöden och dess perioder går in i varandra, vilket tvingar företagen att vänta ut ett stöd för att kunna söka ett annat.
4. Tydlig lathund med datum för vilka stöd som finns att söka och för vilka perioder, så att företagare slipper leta information hos olika myndigheter för att överblicka vad som gäller.
5. Slopa jämförelsemånaden - räcker med krav på 3 månaders anställning.
6. Förläng möjligheten att ge coronagåva till anställda. Den tidigare gåvan har gett stor effekt för verksamheterna i stadskärnorna.
7. Stäng ner och betala ut nedstängningsbidrag istället för att ge i princip näringsförbud. Alternativt utöka serveringstiderna till 22 eller 23.
8. Ge generellt stöd till utsatta branscher ex. avskaffade eller kraftigt sänkta
arbetsgivaravgifter eller sänkt moms. Vilka branscher det ska gälla för kan definieras via branschkoder.
9. Ge hyresstöd direkt, ej via fastighetsägare.
10. Anpassa stödet utifrån bransch, till exempel säsongsbaserad personal inom besöksnäringen.
11. Återinför regelverket för fullt avdragsgill måltidsrepresentation.
12. Ge kommuner större befogenhet kring riktade lokala stöd.
13. Planera långsiktigt kring stödpaket och restriktioner för att möjliggöra rimlig
planeringstid för företagarna.
14. Använd cityorganisationernas opartiska plattform för dialog och
information/kommunikation som komplement till branschorganisationerna.